КОМЕНТАРЪТ по ТВ1 – ВИСОКО ВДИГНАТИ РЪЦЕ, 7 март 2023 година

КОМЕНТАРЪТ-по-ТВ1---ВИСОКО-ВДИГНАТИ-РЪЦЕ,-7-март-2023-година

Министърът на културата Найден Тодоров вдигнал ръце от разправията в Народния театър

Министърът на културата Найден Тодоров вдигнал ръце от разправията в Народния театър. И бил изненадан, че директорът на националната културна институция бил политическо лице, участвал в ръководството на лява партия, отломка от БСП. В този конфликт се оглежда като в повърхността на бистро планинско езеро небето на нашия културен, политически и всякакъв елит. Механизмите, по които може да успее човек като професионалист или даден бизнес, поведението ни като граждани, невидимите нишки, които направляват и определят съдбата ни. Всичко се вижда, понеже е нависоко, в институция, до която всеки човек с усет за култура, пък и всеки сноб, който иска да се покаже пред обществото, се е докосвал. Институция, която има мистична легендарност както за културата и националното ни самочувствие, така понякога и за политическото ни развитие. Именно тук, например, софийските студенти унижават българския монарх, цар Фердинанд, като го бомбардират със снежни топки и освиркват при откриването на сградата. Но въпреки това театърът носи името на Вазов, а в коридорите му са одухотворени от преминаването на най-ярките имена в българската литература и сценично изкуство. 

Няма да ви убеждавам кой е добрият и кой лошият в тази разправия, която се разгоря заради появата на ПР-а на театъра до лидер на политическа сила. Същият ПР Велислава Кръстева преди време беше курдисана да управлява и НДК. Много хубави и лоши думи се изписаха за Александър Морфов. Нито го познавам, нито имам за цел да го славославя. Обаче кой е истински важният – политически обагрен член на персонала извън сцената или режисьор, който представлява част от съвременното лице на Народния. А сега си представете че някоя спортна звезда, да кажем Лионел Меси, влезе в конфликт с някого от персонала на отбора, в който играе, да кажем масажиста. От чия загуба отборът ще понесе по-големи щети – отговорът е пределно ясен. И обърнете внимание на генезиса на професионалното налагане на Морфов и Кръстева. Морфов е станал някой на база на това, което е правил в театъра. Кръстева стана някой в театъра на база на ангажиментите си с политици.

Това и още повече от вторник до петък в 19.00 часа! Не пропускайте КОМЕНТАРЪТ в ефира на ТV1, YouTube TV1 България, Facebook TV1 България, както и на официалния ни уебсайт: https://tv1.bg

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
LIVE
 / 
Chapters
This content is private
Age Verification
By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
or
Coming Next

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.