КОМЕНТАРЪТ по ТВ1 – САЛАМ, КОЙТО НЕ Е САЛАМ, 3 февруари 2023 година

КОМЕНТАРЪТ-по-ТВ1---САЛАМ,-КОЙТО-НЕ-Е-САЛАМ,-3-февруари-2023-година

Както е казал народът, срещу ръжен не се рита

Не знам дали сте замисляли в каква готина държава живеем. Със сигурност сте го изпитвали, но дали сте се опитвали да разгадаето тайните механизми, чрез които невидимите административни и устройствени нишки унижават нормалния, обикновен, законопочитащ гражданин да се чувства аутсайдер или казано по-на български – загубеняк. Като теоретична конструкция плащаме данъци, с които финансираме държавата, и очакваме тя да изпълнява своите ангажименти, описани в закони, правилници и наредби. Споменах ви вече един път, че изследване на Активни потребители показа ужасяващи неща за качеството, или по-право казано, липсата на елементарно качество в един от видовете български салам. При това въпросите лабораторни проби не са първият случай, в който от Активни потребители стигат до шокиращи заключения. Преди време установиха същите неща за сиренето и други хранителни стоки. Въпросът е, че би следвало да получаваме подобни обезпокояващи аларми от Българската агенция по безопасност на храните. Това е тяхната работа и задължение. Но все ги научаваме от други организация. Защото на БАБХ не му достигали парите и правомощията. Но пък се носят легенди как фирмите-нарушители се оправят и как дори и изрядните предпочитат да бутнат някой лев под масата, за да си нямат грижи. Ако пък решат да ти вземат бизнеса, държавата може да те съсипе и унищожи. Затова, както е казал народът, срещу ръжен не се рита. 

Покрай казуса НЕКСО две административни организации се наложи да се обясняват в парламента. Сметната палата не можела да прави задълбочен анализ на даренията. Действително, правомощията на този орган са силно ограничени и ясно дефинирани. Прав е отстранения доскорошен председател Цветан Цветков. Оказва се, че тази гръмка по название институция е просто регистратор. Комисията за финансов надзор не може да се намеси, тъй като криптоактивите не са регулирани. И тук има ясна юридическа обосновка. Не може да налагаш глоби и да наказваш за нещо, което не е дефинирано в нито един закон.Цените на храните у нас са по-солени, отколкото в по-богатите страни в Европейския съюз. Многократно са установявани проблеми по веригата на ценообразуване, има и глоби за картел. Само че Комисията за защита на конкуренцията не е в състояние да осигури свободното съревнование между производителите и търговците в този бранш. Но пък е изключително пъргава, когато получи поръчка да обслужи бизнес-интересите на някои хора. Прекалено пъргава. Между другото, като споменах парите, които оставяме в хранителните магазини. Очевидно, че има платежоспособно търсене при тези цени и няма елементарна логика да очакваме, че търговците ще ги свалят, ей така, просто за наш кеф. Очевидно е че се купуват. Което означава, че има много необявени доходи, които да посрещат това предлагане. Това означава, че НАП не си върши добре работата. Мога да продължа още изреждането. Например, масово събираме капачки, за да подсигурим линейки за нашите деца. Прекрасна инициатива, която всъщност замества ангажимент на държавата. Плащаме данъци, гледаме какви заплати получават шефове на губещи болници, наливаме обществен ресурс и в частния сектор на здравеопазването. Да бъде така добра държавата да изпълнява елементарни свои ангажименти. Линейки, да не си мечтаем за хеликоптери. Да не отваряме темата за пътищата, защото е крайно болезнена.

Това и още повече от вторник до петък в 19.00 часа! Не пропускайте КОМЕНТАРЪТ в ефира на ТV1, YouTube TV1 България, Facebook TV1 България – https://www.facebook.com/tv1bulgaria, както и на официалния ни уебсайт: https://tv1.bg

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
LIVE
 / 
Chapters
This content is private
Age Verification
By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
or
Coming Next
Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.