КОМЕНТАРЪТ по ТВ1 – МАШИННО-РОМАНТИЧНА, 31 октомври 2023 година

КОМЕНТАРЪТ по ТВ1 - МАШИННО-РОМАНТИЧНА, 31 октомври 2023 година

“Романтиката е сега в машините”. Когато ми изплува някой стих покрай актуална житейска ситуация, обичайно е на някой пролетарски поет. Защо ли? Защото в училище ни преподаваха само и единствено такива такива майстори на мерената реч. Затова и спомените ми са пълни с подобни стихове. Не че между тях няма добри майстори на лиричното, напротив, дори смятам, че Вапцаров, авторът на този стих, е много голям майстор. Друг е въпросът дали ги одобряваме и как оценяваме тяхното творчество и идеи. Просто други не познавахме, предлагаха ни само такива, които се вписваха в комунистическата идеологическа доктрина. Много бих искал да поговорим за несъстоялата се обективна оценка на комунизма, зрелият социализъм или каквото там беше. 35 години чакаме, нека да го отложим още няколко минути, по-към края на коментара.

Дайте да си поговорим за избори. Това, което по авторитетните книги, които съдържат нашите закони, се определя като висшето човешко право да участваш в избори, по български се превърна в цирк, дирижиран от ЦИК. Цирк, абсолютен цирк. Който отвращава и отблъсква нормалните хора. В този цирк на избирателите е отредена ролята на ръкопляскащата публика, която трябва да оценява изпълненията на клоуните на арената. А клоуните са служители на обществото – депутати, държавни чиновници, които вместо да изпълняват задълженията се фокусират върху написания от друг сценарий. Циркът се получава и като извратен Хелоуин. Тази вечер е възможно да получите характерния въпрос – пакост или лакомство. Участници в тази пошла драма не задават този въпрос, а се отдават на поведение, което се обляга хем на същите думи, но е с абсолютно различно съдържание – хем пакост, хем лакомство. Защото причинявайки на цялото общество огромни пакости, те получават от сценаристите и лакомства – добре уредени синекурни работни места, ама наистина места, с добре подсигуряващи ги заплатки и допълнителни бонуси. Хем пакост, хем лакомство.

Това и още повече във вторник от 19.00 часа! Не пропускайте КОМЕНТАРЪТ в ефира на ТV1, YouTube TV1 България, Facebook TV1 България, както и на официалния ни уебсайт: https://tv1.bg

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
LIVE
Chapters
This content is private
Age Verification
By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
or
Coming Next

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.