КОМЕНТАРЪТ по ТВ1 – БЪЛГАРИТЕ КАТО ФЕНОМЕН, 21 ноември 2023 година

КОМЕНТАРЪТ по ТВ1 - БЪЛГАРИТЕ КАТО ФЕНОМЕН, 21 ноември 2023 година

Ние, българите, сме феноменален народ. Няма никакво съмнение. Вземете например легендарната петричка пророчица Баба Ванга. Няма нещо, което да се случва някъде по света и то вече да не е било предсказано и обяснено от Баба Ванга. Няма. Цял научен институт при социализма е търсел потвърждение за надчовешките способности на Баба Ванга. Вижте колко авторитетно звучи – Държавен научноизследователски институт по… сугестология. Учените от този институт проявяват все пак някакво благоприличие и в края на краищата излизат със заключение, че не могат да потвърдят свръхсетивността на Баба Ванга. Всъщност нейната слава започва да се разпространява надлъж и нашир след сближаването й с Людмила Живкова, дъщеря на комунистическия вожд Тодор Живков. Живкова била в плен на мистичността на окултното и явно открила в Баба Ванга земно проявление на тези невидими за човешкото око сили. Не е тайна, че Баба Ванга работели с Държавна сигурност. Също така не е тайна, че понякога бъркала. Например, предрекла, че през 2011 година в северното полукълбо няма да остане нищо живо след употреба на ядрени оръжия заради война на мюсюлманите срещу европейците. Годината е 2023-а, към края си, но това предсказание не се е сбъднало. Контактьори и екстрасенси намериха потвърждение на усещанията си след консултация с Баба Ванга, за да търсят извънземен живот в близкото до София село Царичина. Нещата бяха дотолкова сериозни, че с акцията се ангажира и Българската армия. В официалната военна операция войничета дълбаха дупка в земята, за да потърсят мястото за контакт с извънземна цивилизация. Дълго време копаха, като държавата отпусна бюджетни пари за тази операция, която е феноменална в световната военна история. За първи път военна операция се ръководеше не от генерали и офицери, а от екстрасенси и контактьори. Така и не откриха нищо. Ама я ходете да споменете тези смущаващи факти пред някои от вярващите с религиозен фанатизъм в нейните способности. Което е тежък абсурд, защото Ванга отрича християнството и вярва в прераждането. Дихотомично е хем да си християнин, хем да вярваш в Баба Ванга. Шизофренично е да палиш свещи пред християнски икони и да посещаваш с почит храма в Рупите. Едното изключва другото. Не може хем Ванга, хем Христос.

Ние също имаме щастието да сме свидетели на раждането на феномени. Най-пресният е Делян Пеевски, бъдещият председател на евроатлантическото ДПС. Не знам дали забелязвате, но по-правоверен натовец от Делян и Бойко Борисов няма. И няма да се роди през следващите поне 50 години. Същите люде дето направиха и невъзможното, и немислимото, така щото Путин да заобиколи Украйна за транзита на газ, дори нарушаваха трудовото законодателство, за да се опне по-бърже тръбата през българската територия, сега напъват мигом Лукойл да престане да работи с руски нефт. Повече от десетилетие най-хуманната петролна рафинерия работИ на загуба в България и не плащаше данъци пак благодарение на същата групичка. Казвам най-хуманната, защото петролът по света носи пари, много пари. Сал само в Бургас се трудеха в полза на хората и продаваха по-евтино дори от разходите, че да приключват на загуба. И Бойко и Делян бяха ОК с това. Докато в един момент не изреваха лъвски срещу дерогацията. А причината за болезнената им реакция е доста прозаична – същите които страдаха от кокоша слепота за факта, че Лукойл оставя българския бюджет капо, сега гръмовно настояват за крути мерки срещу рафинерията, сега просто искат да го прилапат. И колкото по-лошо е състоянието на предприятието, толкова по-евтино ще го вземат. Проста пазарна аритметика. Ако мине. Аз пък се сетих за нерадостната съдба на Булгартабак. Вероятно и заради модерната фабрика в родния ми Благоевград, която даваше препитание на стотици семейства и беше видима част от икономическия пейзаж в града. Бизнес-уменията на Делян Пеевски са феноменални. До какво се докосне е обречено на фалит. Хване Булгартабак, отнeма го, Лафка, приключена. Само за КТБ нищо не можем да кажем, защото там прокурорът Гешев чете, чете, чете и не можа да открие Делян Пеевски по делото. Чета сега обосновката, с която философът по образование и световъзприятия Ахмед Доган, лансира Пеевски за шеф на ДПС. Наистина шеф. Забелязахте ли как спонтанно всички делегати го посрещнаха с ръкопляскания. При социализма победилия пролетариат така ръкопляскаше на другаря Тодор Живков. Защото а не ръкопляскаш, тебе ще те пляскат. Та Доган пише, защото е болен от грип, и не може да се яви лично: Делян Пеевски за мен е феномен в българската политика през последните 5-6 месеца.

Това и още повече във вторник от 19.00 часа! Не пропускайте КОМЕНТАРЪТ в ефира на ТV1, YouTube TV1 България, Facebook TV1 България, както и на официалния ни уебсайт: https://tv1.bg

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
LIVE
Chapters
This content is private
Age Verification
By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
or
Coming Next

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.