“Поглед към Вселената” със Симфоничния оркестър на БНР, Константин Илиевски и Ивайло Василев

"Поглед към Вселената" със Симфоничния оркестър на БНР, Константин Илиевски и Ивайло Василев
Концертът „Поглед към Вселената“ ще представи Симфоничният оркестър на БНР на 5 април, петък, от 19.00 часа в зала „България“ под палката на главния диригент Константин Илиевски.
Радиосимфониците ще почетат 100-годишнината от рождението на Константин Илиев с изпълнение на последното му произведение „Очите на нощта”. Лебедовата песен на един от най-значимите съвременни композитори и представител на български музикален авангард е създадена през 1987 г. и посветена на приятеля му Алипи Найденов, който си отиде през 2023 г.
Младият виртуоз Ивайло Василев ще е солист в Концерт за пиано и оркестър в сол мажор от Морис Равел. Точно пет години след дебюта си с Радиосимфониците, Ивайло отново застава пред тях, вече 16-годишен и с впечатляваща колекция от над 30 награди от международни конкурси в България, Русия, Сингапур, Финландия, Казахстан, Гърция, Испания, Италия, Германия, Франция, Чехия, Белгия, Великобритания, които в голямата си част са Първи и Гран-при. Ученик на проф. Борислава Танева, той е финалист е в едни от най-престижните конкурси и фестивали по света като Cliburn Junior Festival and Competition (2023), „Wunderkinder“ (Италия, 2018), „Astana Piano Passion“ (Казахстан, 2017), „Москва встречает друзей“ ( Москва, 2019) и др. Незабравима остава блестящата му победа в Международния конкурс „Щелкунчик“ (2018). Седмици преди концерта с Радиосимфониците, Ивайло Василев се завърна от двумесечно успешно турне в САЩ, където изнесе рецитал и 18 концерта.
Клавирният концерт в сол мажор на Морис Равел е изпълнен за пръв път в зала „Гаво“ в Париж през 1932 под диригентството на автора и постига огромен успех. Веднага е представен и на дълго турне в много европейски страни, където публиката го приема с овации. В Концерта има джаз и нова музика, много колорит и ведрина, на фона на които се откроява виртуозната клавирна партия. Ивайло Василев я изпълни блестящо през 2021 г. във фестивалната програма на „Софийски музикални седмици“.
Точно преди десет години Радиосимфониците представиха програма с Концерта в сол мажор на Равел и „Планетите“ на Густав Холст, който публиката възторжено прие. На 5 април в зала „България“ те отново ще изпълнят заедно тези произведения.
Симфонична сюита „Планетите“ е най-известното произведение на английския композитор Густав Холст с философски дълбини, могъща оркестрова звучност и пленителна мелодичност. Наричат творбата, вдъхновена от астрономията и митологията, „астрологична епопея“, защото е в седем части, всяка от които посветена на планета от Слънчевата система (без Земята). Първото цялостно изпълнение на сюитата е през 1920 г. под диригентството на Епълби Матюс, а първият запис е през 1926 г. за HMV под палката на автора. Оттогава творбата е записвана от диригенти като Херберт фон Караян, Ленърд Бърнстейн, Лорин Маазел, Дьорд Шолти, Зубин Мета, Шарл Дютоа, Джеймс Ливайн, Андре Превен, Леополд Стоковски, Саймън Ратъл и др. В изпълнението на това грандиозно произведение в зала „България“ ще участва и женският състав на Смесения хор на БНР, подготвен от Любомира Александрова.
Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. „Драган Цанков“ №4) и в мрежата на Ивентим. Вход свободен за ученици от музикалните училища и студенти от НМА „Проф. Панчо Владигеров“, специалност „Музика“ в СУ „Св. Климент Охридски“, Департамент „Музика“ в НБУ и АМТИИ Пловдив срещу ученическа или студентска карта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.