Кремъл предупреди собственика на “Телеграм” да бъде по-внимателен след нападението в Москва

Кремъл предупреди собственика на "Телеграм" да бъде по-внимателен след нападението в Москва
Кремъл предупреди собственика на “Телеграм” Павел Дуров да бъде по-внимателен, след като се появи информация, че приложението е използвано, за да помогне при вербуването на въоръжените мъже, които извършиха нападението в концертна зала близо до Москва, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
“Телеграм”, чиято централа в момента е в Дубай, е създаден от Дуров, който напусна Русия през 2014 година. 39-годишният мъж е роден в Русия, но живее в Дубай и има двойно гражданство от Франция и Обединените арабски емирства, сочат данни на “Телеграм”.
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред руския новинарски сайт “Лайф”, че няма планове да блокира приложението, но Дуров трябва да бъде по-внимателен.
“Ще очакваме по-засилено внимание от Павел Дуров, защото този уникален и феноменален ресурс от технологична гледна точка, който всъщност се разрасна пред очите ни, все повече се превръща в инструмент в ръцете на терористите, използван за терористични цели”, заяви Песков.
Държавната информационна агенция РИА Новости съобщи, че нападателите са били вербувани през радикален канал в “Телеграм”, който принадлежи на групировката “Ислямска държава – Хорасан”.
Състоянието на Дуров е оценено от “Форбс” на 15,5 милиарда долара.
Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.