КОМЕНТАРЪТ по ТВ1 – ЗА КОГО СЕ ГРИЖИ ДЪРЖАВАТА, 14 септември 2023 година

КОМЕНТАРЪТ по ТВ1 - ЗА КОГО СЕ ГРИЖИ ДЪРЖАВАТА, 14 септември 2023 година

Не съвсем на шега, съвсем си е истина, но в България има два вида бизнеси, два сектора на икономиката, които, очевидно, са нашето настояще и всичкото ни бъдеще. Явно не схващаме някои икономически параметри, но е логично да се допусне, че те са критично важни за българската икономика, създават иновативни продукти, които разнасят славата на родните производители по света, изграждат имиджа на българската креативност и предприемчивост. Ресторанти и зърнопроизводство, това са нашата надежда, нашата гордост и нашето бъдеще. И трябва да се грижим за тях. И държавата трябва да се грижи за тях, но всъщност държавата това сме ние, данъкоплатците. Защото ние осигуряваме парите, за да се покрива недостига в бюджета от намаленото ДДС на ресторантите, например. Да не издребняваме, но срещу намалената ставка собствениците на заведения се ангажираха като жест на добра воля да изсветлят бизнеса, да почнат да плащат реални осигуровки и данъци. Демек, добрата воля на тези херои на денонощните забавления предвиждаше да спазват закона. За съжаление, останаха си само с жеста и волята. Цените по заведенията не паднаха заради намаления ДДС, повече данъци и осигуровки бюджетът така и не получи. Само една шепа собственици си прибра в джоба добрите печалби. Ама иначе опищяха света. И какво става? Едни пият и ядат, други плащат.

Днес парламентът свали забраната за внос на украинско зърно. Производителите естествено не просто реагираха, те заплашват. Ще правят национален протест, защото са недоволни от отварянето на границите. Ще им се подбият цените. Нека да влезем в конкретиката. Всъщност преди това да ви припомня какво е казал в подобна ситуация пролетарския поет Никола Вапцаров.

– И след като олиото липсва, а хлябът е от мъката по-чер.
– Един е лозунгът, терорът долу, съюз със СССР.

Тези проникновени слова са излезли изпод перото на поета покрай акцията на Аркадий Соболев, който през 1940 година се опитва да привържа България в пакт със Съветския съюз. Между другото, по това време Сталин и Хитлер са си първи дружки, за планът Барбароса знаят само в Берлин, а войските под пречупения кръст и под петолъчката заедно са марширували по улиците на завладените полски градове. Та, Вапцаров е бил арестуван за пропаганда срещу националните интереси и след това оправдан в съдебен процес. Да се върнем в нерадостното настояще на зърнопроизводителите у нас. В началото на войната с Украйна цените на пшеницата и други земеделски стоки хвръкнаха нагоре. И пшеницата, и слънчогледът обаче са стоки, а пазарът, истинският пазар, е нечовешки адаптивно явление. Когато един ресурс е дефицитен, веднага ще се намери производител да запълни липсата.

Това и още повече от вторник до петък в 19.07 часа! Не пропускайте КОМЕНТАРЪТ в ефира на ТV1, YouTube TV1 България, Facebook TV1 България, както и на официалния ни уебсайт: https://tv1.bg

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
LIVE
Chapters
This content is private
Age Verification
By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
or
Coming Next

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.