КОМЕНТАРЪТ по ТВ1 – ПРОКЛЯТИЕТО, 27 януари 2023 година

КОМЕНТАРЪТ-по-ТВ1---ПРОКЛЯТИЕТО,-27-януари-2023-година

Проклятие е да живееш в интересни времена

Проклятие е да живееш в интересни времена. Тази мисъл е формулирана от Конфуций. Откакто е изречена са минали 2500 години. Доста време. Затова дайте леко да я поосъвременим. Да кажем така: Проклятие е да живееш във време, когато всички се опитват да възкръснат. Дори и политическите трупове! Доста е жизнерадостно последните дни у нас, в България. Всичко се възражда, мнозина разперват криле да възкръснат, направо си е повсеместна реинкарнация. Затрити души търсят нови тела. 

Безспорно най-мащабното завръщане беше това на Бойко Борисов. Човекът-ГЕРБ отново поутъпка килимите по коридорите на парламента. Той се появи на лидерската среща, организирана от червения лидер Корнелия Нинова. Двамата доскоро общуваха бая на червено, като имаше подкани помежду им да се разберат по мъжки. Махленският бой не се състоя, а напрежението помежду им очевидно е само спомен от миналото. Двамата добре се спогаждаха с поддържащата роля на ДПС. Даже бяха споменати възможни бъдещи управленски коалиции. След следващите избори. Това допускане беше облечено във формата на евентуално техническо правителство, защото, нали, не е много удобно да се явяват заедно, хванати под ръка пред хората, демек пред избирателите. Така хартиената коалиция придоби ясна физиономия, след като вече има и ясна цел – съвместно управление след съвместните поправки на правилата за гласуване. Това пък от своя страна възроди спомените за тройната коалиция и правителството на Сергей Станишев. Само мястото на НДСВ ще бъде заето от ГЕРБ. Вместо царя – неговият бодигард. Това може от своя страна да събуди отново детската мечта на Делян Пеевски да стане видим фактор и да се върне на видима позиция в политическия живот. Защото от стопанския не си е и тръгвал. Като стана въпрос за царя, ето и НДСВ се възроди. Дни преди формалното възраждане на царската партия Сакскобургготски знаково се видя с руския посланик Митрофанова в компанията на митрополит Антоний. Руският свещеник е типичен представител на модерното кагебейско течение в източното православие. При това посланикът на държавата, която ни определи като вражеска, беше посрещнат в резиденция Врана. Гостоприемно. Очевидно НДСВ ще се опита да вършее на оставеното от Слави Трифонов политическо поле. Да заложиш на романтизма на спомените от царското завръщане в България е обречена работа, освен ако не разчиташ на други механизми за влизане в парламента. То всички се чудехме и как генерал Янев се докопа до депутатската банка, ама ей, на, случи се. Няма как да се забрави, че царят-премиер се опита с монархически инат да легитимира чрез пост в държавното управление един от символите на Държавна сигурност – Бриго Аспарухов. Че въпреки уверенията му, че няма претенции към България, подобаващо се погрижи за частните си имоти и интереси, че от НДСВ тръгна славният политически път и на Делян Пеевски, и на Бойко Борисов, и на Цветан Цветанов.

Това и още повече от вторник до петък в 19.00 часа! Не пропускайте КОМЕНТАРЪТ в ефира на ТV1, YouTube TV1 България, Facebook TV1 България – https://www.facebook.com/tv1bulgaria, както и на официалния ни уебсайт: https://tv1.bg

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
LIVE
 / 
Chapters
This content is private
Age Verification
By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
or
Coming Next
Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.