ИТН върна третия мандат, веднага започват преговори за премиер

ИТН върна третия мандат, веднага започват преговори за премиер
Партията на Слави Трифонов “Има такъв народ” (ИТН) получи и върна папката на държавния глава Румен Радев за съставяне на ново правителство. С това вече официално е ясно, че страната отива на поредни предсрочни парламентарни избори, но остава въпросът дали ще бъде избран служебен премиер достатъчно бързо, за да бъде вотът заедно с този за евродепутати на 9 юни, съобщава МЕДИАПУЛ.
Президентът заяви, че започва разговори с всички потенциални кандидати за служебен премиер. “Ще направя всичко възможно процесът по сформиране на служебен кабинет да бъде ускорен”, каза Румен Радев.
Този път той няма възможност свободно да избира кого да назначи за служебен премиер. След промените в конституцията от края на миналата година правомощията на президента бяха ограничени. Сега той трябва да избере служебен министър-председател измежду хора, заемащи конкретни държавни длъжности. Това са председателят на Народното събрание, управителят или подуправител на Българската народна банка, председателят или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.
Основният закон не казва какво ще се случи, ако всички потенциални кандидати откажат да заемат поста.
Веднага след “традиционното кафе” с партията започвам среща с всички потенциални министър-председатели – днес, утре, ако се наложи и в почивните дни, каза държавният глава, след като получи празната папка от ИТН.
Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.