ЗНАМЕНИТАТА СВЕТЛИНА СТОЯНОВА С КОНЦЕРТ НА 3 ДЕКЕМВРИ В МУЗИКАРТИСИМО ФЕСТ – СОФИЯ

ЗНАМЕНИТАТА-СВЕТЛИНА-СТОЯНОВА-С-КОНЦЕРТ-НА-3-ДЕКЕМВРИ-В-МУЗИКАРТИСИМО-ФЕСТ-–-СОФИЯ

17 ноември 2022 година

ЗНАМЕНИТАТА-СВЕТЛИНА-СТОЯНОВА-С-КОНЦЕРТ-НА-3-ДЕКЕМВРИ-В-МУЗИКАРТИСИМО-ФЕСТ-–-СОФИЯ

ЗНАМЕНИТАТА СВЕТЛИНА СТОЯНОВА С КОНЦЕРТ НА 3 ДЕКЕМВРИ В МУЗИКАРТИСИМО ФЕСТ – СОФИЯ

България има своята нова голяма звезда на световната оперна сцена и нейното име е Светлина Стоянова! Младото мецосопрано се радва на стремителна международна кариера – изключителната певица има планирани ангажименти за години напред в едни от най-реномираните оперни театри: Ла Скала – Милано, Виенската Щатсопера, Операта в Хамбург, Операта в Цюрих, Мюнхенската опера, Латвийската опера и мн. др.

Българската публика ще има уникалната възможност да се наслади на майсторството на Светлина Стоянова на 3 декември от 19 ч. в Концертната зала на Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров”, където ще изнесе рецитал в партньорство с изтъкната пианистка Боряна Ламбрева. Програмата включва вокални творби от Г.Ф.Хендел, Х.Пърсел, Дж.Росини, Ж.Масне, Ш.Гуно, Г.Малер, Б.Бритън, Ф.Пуленк, М. Де Фая.

Голямото събитие е част от реномирания фестивал за класическа музика “МузикАртисимо Фест” и се провежда с подкрепата на Национален фонд “Култура” и фондация “Музикартисимо”.

Билети в мрежата на Иментим.бг: https://www.eventim.bg/bg/bileti/svetlina-stoyanova-i-boryana-lambreva-sofiya-koncertna-zala-na-nma-prof-pancho-vladigerov-593686/event.html?fbclid=IwAR0t75xxg_pomX0ZHuIMsR8i2tst95m9PnfNiYSe95yQEo7T3O9Qvxjv1eE

Българското мецосопрано Светлина Стоянова е родена в София. В продължение на 9 години е била част от Детския хор на БНР. Получава образованието си във Великобритания – има бакалавърска степен с отличие и две магистърски степени (“Вокално изпълнение” през 2016 г. и “Опера” през 2018 г.) от Кралската консерватория на Шотландия, под ръководството на Клеър Шиърър.

През 2016 г. Светлина Стоянова е най-високо класираната певица в Le Grand Prix de l’Opera. Впоследствие е поканена да записва със Симфоничния оркестър на Българското национално радио, а през 2017 г. е отличена с 1-ва награда в Международния певчески конкурс “Neue Stimmen”.

След успеха на конкурса талантливата певица е поканена от Операта на Ница “Кот д’Азур” и Театър “Антея” да изпълни ролята на Керубино (“Сватбата на Фигаро”) и ролята на Розина (“Севилският бръснар”) за фестивала в Брегенц.

Светлина Стоянова се присъединява към Виенската Щатсопера като солист за сезоните 2018/19 и 2019/20. Там тя прави своя дебют като Дриада (“Ariadne auf Naxos”), след което изпълнява ролите на Розина (Il barbiere di Siviglia), Керубино (Le nozze di Figaro), Roßweiße (Die Walküre), Лола (Cavalleria Rusticana) и др. Участва и в гостуващи представления на Виенската държавна опера като Керубино в Elbphilharmonie, Хамбург и като Церлина (“Дон Жуан”) в Tonhalle, Дюселдорф.

С Ансамбъл “Матеус” с диригент Маестро Жан-Кристоф Спинози Светлина Стоянова дебютира в ролята на Изабела (“Италиана в Алжир”) във Франция, а през 2020 г. – в ролята на Анджелина (“La Cenerentola”) на фестивала “New Generation” във Флоренция, Италия.

Оттогава Светлина Стоянова дебютира в поредица от големи оперни театри и фестивали като Росиниевия оперен фестивал в Песаро, “Болшой театър” в Москва и Цюрихската опера. Тя е особено свързана с Teatro Alla Scala в Милано, където изпълнява роли като Розина (“Barbiere di Siviglia”), Керубино (“Nozze di Figaro”), Зулма (“Italiana in Algeri”) и Дриада (“Ariadne auf Naxos”).

След изключително успешния й дебют на фестивала в Глайндбърн като Ruggiero (“Alcina”), за настоящия сезон са планирани поредица от знакови нейни изяви, сред които:
Анджелина (“Cenerentola”) в Латвийската национална опера, Керубино (“Nozze di Figaro”) в Staatsoper Hamburg, Бепе (“L’amico Fritz”) в The Royal Concertgebouw Amsterdam и Стефано (“Roméo et Juliette”) в Цюрихската опера.

​Светлина Стоянова е отдадена и на камерното пеене, като се изявява с рецитали в Musikverein, Виена с пианиста Стивън Хопкинс; Уигмор хол, Лондон и др.

Светлина Стоянова е отличена в класацията „30 под 30“на “Forbes” България за 2019 г., а през 2020 г. получава престижната „Грамота за принос към популяризирането на българската култура по света“ от Министерство на културата на Република България.

Наградите й включват още Наградата “Даниел Фрошауер” за 2019 г. и Сребърния медал (награда на Музикантската компания).

Боряна Ламбрева е позната с активната си дейност на акомпаниращ пианист – предимно в сферата на оперното и камерно-вокалното изпълнителство. През годините регистрира многобройни участия като пианист в редица академични, национални и международни конкурси. На концертния подиум се изявява в сътрудничество с наши и чуждестранни изпълнители – на сцените в България, Русия, Италия, Франция, Австрия, Унгария, Чехия, Македония и др. Името ѝ често се среща в програмите на утвърдени музикални фестивали като МФ „Софийски музикални седмици“, МФ „Мартенски музикални дни“, МФ „Варненско лято“, МФ „Дни на музиката в Балабановата къща“, Празници на изкуствата „Аполония“, „Скопско лято“ и др. Участва в концерти с мецосопраното Веселина Кацарова в Седмицата на България в Европейския парламент – Брюксел, с Райна Кабаиванска и нейни ученици в концерт пред Президентите на Италия и България в Музей Капитолини – Рим. През 2020 изнася рецитал с камерзенгерин Красимира Стоянова в рамките на Международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“.

Като предпочитан пианист в майсторски класове, провеждани у нас и в чужбина от водещи певци, диригенти и оперни режисьори – Анна Томова-Синтова, Красимира Стоянова, Веселина Кацарова и мн. др., Боряна Ламбрева отбелязва и забележително дългогодишно сътрудничеството с оперната прима Райна Кабаиванска, в чиито ежегодни майсторски класове в България, организирани и продуцирани от НБУ, тя е пианист-акомпанятор повече от двадесет години.

Наред с това пианистката развива активна звукозаписна дейност, предимно за фонда на БНР – в последните години осъществява студийни записи с изявени певци като Кирил Манолов, Михаил Михайлов, Цветана Бандаловска и др.

Професор по „камерно пеене“ в НМА „Проф. Панчо Владигеров“, където през 2013 защитава и докторска дисертация, Боряна Ламбрева е автор на две книги, анализиращи мястото и интерпретационната проблематика в изпълнителската практика и академичното образование на камерни вокални произведения, развитие и история на жанра у нас, както и професионалния път на емблематични български изпълнители, достигнали творчески висоти в тази област от музикалното изкуство.

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.