Блинкън пристигна в Шанхай на второто си посещение в Китай за по-малко от година

Блинкън пристигна в Шанхай на второто си посещение в Китай за по-малко от година

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън пристигна днес в Шанхай в рамките на второто си посещение в Китай за по-малко от година, предаде Франс прес, цитирана от Медиапул.

Целта му е да засили натиска върху Пекин по редица въпроси, включително подкрепата му за Русия, и същевременно да търси по-голяма стабилност в отношенията между двете страни, отбелязва АФП.

Държавният секретар пристига на фона на по-стабилни, но и изпълнени с обезсърчителен брой нерешени въпроси американско-китайски връзки, които застрашават устойчивостта на отношенията между глобалните съперници, коментира и от Ройтерс.

Блинкън ще се срещне с бизнес лидери, преди да се отправи към Пекин за разговори в петък със своя колега – външния министър на Китай Ван И, и за вероятна среща с президента Си Цзинпин.

Посещението на Блинкън представлява най-новият контакт на високо равнище между двете страни, който, заедно с работните групи по въпроси от световната търговия до военната комуникация, смекчи публичната ожесточеност, довела двустранните отношения до историческо ниско равнище в началото на миналата година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.