Вечер с музиката на Бетовен представя Софийската филхармония

Вечер с музиката на Бетовен представя Софийската филхармония

Голямата пианистка Елена Башкирова гостува на Софийската филхармония на 21 март. Под палката на маестро Найден Тодоров тя ще представи виртуозния четвърти концерт за пиано от Бетовен. Програмата продължава със Симфония №4 на австрийския гений.
Елена Башкирова е споделила: „Камерната музика е душата на музиката“ и това нейно виждане намира потвърждение в цялостната ѝ дейност като солист, акомпанятор и ансамблов музикант, както и в подбора ѝ на концертни програми. И във всички свои музикални изяви тя търси емпатията и вдъхновеното творческо партньорство.
Талантливата пианистка произхожда от руска музикална фамилия с дълги традиции. Родена в Москва, тя започва обучението си на 15-годишна възраст в класа на баща си, легендарния клавирен педагог Дмитрий Башкиров. Заедно с цигуларя Гидон Кремер, с когото често е свирила като дуо и е правила редица записи, Елена Башкирова напуска Съветския съюз през 1978 и се премества в Париж. Голямо влияние върху нея оказва работата ѝ с диригенти като Пиер Булез, Серджиу Челибидаке и Майкъл Гилен. От 1992 живее в Берлин със съпруга си Даниел Баренбойм. Тя е артистичен директор на Йерусалимския международен фестивал на камерната музика, който основава през 1998. Фестивалът се провежда всяка година през септември и се превръща в център на културния живот в Израел, събиращ изключителни солисти от цял свят. А от 2012 ежегодно през април се провежда и широко известния „Intonations Festival“ в Еврейския музей в Берлин. Заедно с музиканти от тези фестивали Елена Башкирова свири редовно на най-значимите световни форуми за камерна музика, като летните фестивали в Люцерн и Рейнгау, фестивала „Джордже Енеску“ в Букурещ и Бетовеновия фестивал в Бон. Многобройни записи документират най-високите достижения в програмите, замислени от Башкирова за различни камерни ансамбли.
Нейният запис на двата цикъла от Чайковски – „Годишните времена“ и „Детски албум“, получава наградата на ICMA в категорията „солов инструмент“ през 2017. Пълният ѝ запис на „Поетични звукови картини“, оп. 85 от Антонин Дворжак е реализиран през октомври 2020.
През 2018 Елена Башкирова получава наградата на Клавирния фестивал в Рур и е удостоена с почетна докторска степен от Университета „Бен-Гурион“ в град Негев, Израел. Наскоро тя наследи диригента Курт Мазур като Президент на фондация „Феликс Менделсон-Бартолди“ в Лайпциг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.