Габриел ще задържи мандата, обеща яснота до 24 часа

Габриел ще задържи мандата, обеща яснота до 24 часа

Номинираната за премиер от ГЕРБ Мария Габриел обяви след разговора при президента, че ще задържи връчения ѝ управленски мандат и очаква до 24 часа ГЕРБ и “Продължаваме промяната – Демократична България” да се разберат за ново правителство, съобщава dnevnik.bg

Тя допълни, че “Продължаваме промяната – Демократична България” са помолили за още малко време за преговори и ГЕРБ са склонили въпреки първоначалната си заявка да върнат мандата неизпълнен, ако няма споразумение до 12 ч. днес.

Според изтекъл неофициално в медиите списък, партията на Бойко Борисов предлага шестима нови министри – на отбраната (Христо Гаджев), на социалната политика (Деница Сачева), на образованието (Красимир Вълчев), на енергетиката (Жечо Станков), на иновациите (Росен Желязков) и на околната среда (Ивелина Василева). За здравен министър е лансиран депутатът от ДСБ Катя Панева. Останалите министри са от досегашния състав на правителството.

От преговорите до момента се знае, че най-сериозни спорове около членовете на кабинета предизвиква съдбата на военния министър Тодор Тагарев. ПП-ДБ са категорични, че той трябва да запази поста заради ясно изразената му евроатлантическа ориентация. От ГЕРБ го атакуват от месеци и настояват за смяната му с аргумента, че не се справя със задачите си.

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.