ТВ1 беше част от страхотното представяне на България на европейското първенство по вдигане на тежести в София

ТВ1 беше част от страхотното представяне на България на европейското първенство по вдигане на тежести в София

Националният отбор на България завърши на второ място в класирането по медали на европейското първенство по вдигане на тежести в София.

Тимът, воден от олимпийския шампион от Барселона Иван Иванов, приключи надпреварата на Стария континент с четири титли, два сребърни медала и един бронзов.

Това постижение бе подобрено само от отбора на Армения, който също излъчи четирима шампиони, но успя да добави още три сребърни и три бронзови медала.

Третото място в тази класация се поделя от Италия и Украйна с по две титли и два сребърни медала, а две титли взе и Румъния.

В малкото класиране по медали, което включва и отличията в отделните движения, Армения отново е на първо място с 11 златни, седем сребърни и осем бронзови медала. И тук втората позиция е за България с 11 златни, четири сребърни и четири бронзови медала. На трета позиция е Италия с шест златни, пет сребърни и два бронзови медала.

В класирането по точки България е на първо място при мъжете с 696 точки, следвана от Армения с 669 и Турция с 628. При жените първенец по точки е Украйна с 654 точки, пред Турция с 535 и Румъния с 485. България е на шесто място с 344 точки.

Шампионът в категория до 89 килограма Карлос Насар пък постигна най-силното постижение на европейското първенство, след като резултатите на всички участници на шампионата в София бяха приравнени чрез системата “Роби”.

Българинът спечели титлата пред пълните трибуни на “Арена София” с резултат от 391 килограма в двубоя, който бе само с пет по-слаб от световния рекорд на китаеца Ли Даин. Постижението на 19-годишния Насар се равнява на 958,6679 точки по системата “Роби”.

Втори в класацията е белорусинът Яухени Циханцов с 891,5056. Той стана шампион в олимпийската категория до 102 килограма с двубой от 398 килограма. Трети е неговият подгласник в същата категория Самвел Гаспарян от Армения, който вдигна 396 килограма за общо 876,7103 точки.

В десетката е и още един българин – Божидар Андреев, който спечели златния медал в категория до 73 килограма е на шесто място. Андреев постигна 348 килограма в двубоя за 861,2889 точки по системата “Роби”.

ТВ1 осигури телевизионното излъчване на първенство за телевизияя Ринг.

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.