ТАНГО МЕЧТИ с Людмил Ангелов, Стоян Караиванов и оркестър „Либертанго“ откриват Европейския музикален фестивал

ТАНГО МЕЧТИ с Людмил Ангелов, Стоян Караиванов и оркестър „Либертанго“ откриват Европейския музикален фестивал

ТАНГО МЕЧТИ на 11 март в зала „България“ е събитието, с което тази година официално ще бъде открит Европейския музикален фестивал в София. Концертът ще пренесе слушателите във вълшебния свят на аржентинската музика, а денят на събитието е избран неслучайно, защото това е рождената дата на Астор Пиацола. ТАНГО МЕЧТИ събра заедно двама забележителни български музиканти. Един от тях е брилянтния пианист Людмил Ангелов, който принадлежи към най-добрите съвременни изпълнители на Шопен, но това не му пречи да споделя страстта към тангото. В музикалната му биография от последните години присъстват значими музикални проекти с танго музика. През 2016 година той и Веско Ешкенази издадоха албума „Танго“, представен премиерно в „Европейски музикален фестивал“ в София, а след това промотиран у нас в голямо национално турне. По повод 100-годишнината от рождението на Пиацола, Ангелов създаде ансамбъл 5/4 Танго, с който изнесе редица успешни концерти. Другата водеща фигура в концерта ТАНГО МЕЧТИ е Стоян Караиванов – най-известният изпълнител на бандонеон в България и единственият бандонеонист в страната, който използва класическа Аржентинска система. Той изучава инструмента при колосите в тази област Хуан Хосе Мосалини и Даниел Бинели. За кратко време 26-годишният изпълнител и най-млад носител на приза „Музикант на годината“, се превърна в една от звездите на българския музикален подиум с шеметно бързо развиваща се кариера. Оркестър „Либертанго“ /Orquesta Tipica Libertango/ е създаден от Стоян Караиванов през 2022 година с участието на изявени млади български музиканти. „Нашата цел е не просто да изнасяме концерти, а да правим музика“, споделя Караиванов.

Програмата на концерта ТАНГО МЕЧТИ е подбрана така, че да проследи развитието на жанра от ранните класически образци, до върховите постижения в творчеството Астор Пиацола, създател на стила „Танго Нуево“. Освен пиеси от Освалдо Пулиезе, Раул Гарехо, Едуардо Ровира, Агустин Барди и Освалдо Руджеро, ще бъдат изпълнени сюита „Ангелите“ и големият цикъл „Годишните времена на Буенос Айрес“ на Пиацола. Атмосферата на тангото ще оживее и с атрактивното присъствие на танцовата двойка Мария Узунова и Владислав Петров, които са обучавани от най-големите майстори на тангото в света и от години работят за популяризирането на танго културата в България.

 

„Европейски музикален фестивал“ се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата и Столичната община. Билетите за събитието с начален час 19:30 са в продажба онлайн на Ticketsbg и на касата в зала „България“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.