Светият престол настоява за спиране на огъня в Украйна

Светият престол настоява за спиране на огъня в Украйна

Кардинал Пиетро Паролин, държавният секретар (външният министър – бел. ред.) на Ватикана, каза пред ежедневника “Кориере дела сера”, че Светият престол настоява за спиране на огъня, “като преди всичко, тези, които трябва да спрат да стрелят, са агресорите”.
Вчера украинското Външно министерство извика папския нунций (посланика на Ватикана в Киев – бел. ред.), за да изрази “разочарованието си” от изказването на папа Франциск, че Украйна трябва “да покаже куража да развее бялото знаме” и да започне преговори с Русия за край на продължаващата вече две години война, предаде БТА.
Изказването на главата на Римокатолическата църква, което беше част от интервю, взето миналия месец, но излъчено едва в събота, предизвика разнопосочни реакции от страна на НАТО и Москва.
Кремъл заяви, че папският призив за прекратяване на войната е “напълно разбираем”, а ръководителят на Алианса каза, че сега не е времето да се говори за капитулация.
В опит да успокои обстановката и да разясни думите на Франциск Паролин посочи, че папата е искал “да създаде условия за дипломатическо решение, което да позволи да бъде постигнат справедлив и траен мир”.

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.