Изкуството на живо с Радиосимфониците

Изкуството на живо с Радиосимфониците
Тийна Осара ще рисува  на 15 март на сцената, гост-диригент и солист е Патрик Галоа
Нетрадиционният концерт „Изкуството на живо“ ще представи Симфоничният оркестър на БНР на 15 март от 19 часа в зала „България“. За пръв път на българска сцена Тийна Осара ще рисува (live painting act) на изпълнението на музиката от балета „Ромео и Жулиета“ на Прокофиев.
Концертът ще започне с Романс из симфоничната сюитата „Поручик Киже“ на Сергей Прокофиев. Това е втората част от сюитата, писана за филма „Поручик Киже“ през 1934 г. Музиката на Романса изразява копнежа по любим човек с ярки мотиви за раздяла навеки и неизменна вярност, за мимолетни мечтите, самота и меланхолия.
Програмата включва и Концерт за две флейти и оркестър от Емил Табаков, написан през 2000 г. Специално за концерта на Радиосимфониците маестро Табаков промени оркестрацията, за да може Патрик Галоа едновременно да е солист и диригент. На сцената ще му партнира Явор Желев, водач на флейтите в Симфоничния оркестър на БНР.
Патрик Галоа е френски музикант с изключително успешна международна кариера като солист и диригент. На седемнадесет години учи флейта при Жан-Пиер Рампал в Парижката консерватория и става соло-флейтист в Националния оркестър на Лил. 21-годишен става главен флейтист в Националния оркестър на Франция под ръководството на Лорин Маазел, където в продължение на седем години свири и записва под палката на диригенти като Пиер Булез и Сейджи Озава. През този период учи дирижиране при Ленард Бърнстейн и Серджу Челибидаке. През 1984 г. се съсредоточава върху соловата си кариера, която го отвежда по целия свят. Започва с концертно турне в Япония, където за една година продава 100 000 компактдиска с Концерта за флейта на Моцарт. Този успех води до ексклузивен договор с Deustch Grammophon Gesellshaft, за които Галоа реализира десет записа.
Патрик Галоа е женен за финландската художничка и визуален артист Тийна Осара. Със съвременната си и експресивна техника на рисуване (action-painting) тя създава мащабни абстрактни, цветни и многопластови картини, в които пренася своите музикални впечатления върху платното в реално време пред публика.
Флейтистът Явор Желев завършва НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ в Русе и НМА „Проф. Панчо Владигеров“  в класовете на Величко Божинов и проф. Георги Спасов. От години е водач на флейтите в Симфоничния оркестър на БНР, преподавател е по флейта в НМУ „Любомир Пипков“ и Нов български университет в София. Активно концертира и прави записи. За него авторитетният критик Екатерина Дочева пише: „Явор Желев, според мен, е най-яркият и разностранен флейтист и музикант в момента у нас! За него съм абсолютно сигурна, че ако би поискал, би бил много известно име в Европа. Достатъчно е да припомним абсолютно равностойното му присъствие до Патрик Галоа в двойния флейтов концерт на Доплер с Радиооркестъра… Желев е разностранен музикант, рядко любознателен… и когато свири, излъчва удовлетворение и радост във висотата на личния му инструментален почерк…!“
Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. „Драган Цанков“ №4) и в мрежата на Ивентим.
Вход свободен за ученици от музикалните училища и студенти от НМА „Проф. Панчо Владигеров“, специалност „Музика“ в СУ „Св. Климент Охридски“, Департамент „Музика“ в НБУ и АМТИИ Пловдив срещу ученическа или студентска карта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.