Софийската филхармония открива Сезон 2021 / 2022

Стивън Ковачевич и диригента Адриан Прабава

След два изключителни концерта с артисти като Соня Йончева, Пласидо Доминго и Валерий Гергиев, Софийската филхармония се подготвя за официалното откриване на Созин 2021/2020. На 16 септември Националният филхармоничен оркестър ще сподели сцената с легендарния пианист Стивън Ковачевич и диригента Адриан Прабава.

В програмата на вечера ще звучат „Ръченица“ от Георги Костов, Концерт за пиано № 24 от Моцарт и Първата симфония на Рахманинов. Световнопризнатият пианист Ковачевич гостува за първи път в България. Започнал международната си кариера преди повече от шест десетилетия, той е сред най-търсените по света изпълнители.

Сред ангажиментите му напоследък са участия като солист на Aurora Orchestra с Никълъс Кълън, Филхармонията на Лос Анджелис с Мирга Гражините-Тила, Симфоничния оркестър на Монреал с Дейвид Зинман, Симфоничния оркестър на Сидни с Владимир Ешкенази и Симфоничния оркестър Yomiuri Nippon със Силвен Камбрелинг, както и рецитали в Европа, Азия и САЩ – в залите на NCPA (Националния център за изпълнителско изкуство, Пекин), Phillips Collection (Вашингтон), Бриджуотър Хол (Манчестър) и Уигмор Хол (Лондон).

Той редовно изнася концерти в Далечния Изток, Австралия и Нова Зеландия и е постоянен гост на престижни фестивали по целия свят – в Лугано, Вербие, Международния фестивал „Мариински“ (по лична покана на Валери Гергиев) и др. Стивън Ковачевич се радва на дългогодишни отношения с звукозаписните компании Philips и EMI. По случай 75-ия му рожден ден Decca реализира лимитирано издание от 25 CD с всички негови записи. През 2008 той записва отново Бетовеновите „Диабели вариации“, точно 40 години след първия си запис на произведението. Този запис му носи наградите на Classic FM Gramophone (2009) и на списание Gramophone (2015).

Германо-индонезийският диригент Адриан Прабава е добре познат на меломаните у нас. След големия му успех на 49-ия Международен конкурс за млади диригенти в Безансон през 2005, Курт Мазур го взима за свой асистент в Националния оркестър на Франция от 2006 до 2009. Той става първият бенефициент на Фондацията за млади таланти на Бернард Хайтинк през 2007 и сътрудничи на големия музикант като асистент–диригент на Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам. Адриан Прабава има и обширен оперен репертоар, изграден по време на работата му като постоянен диригент и музикален директор в театъра и филхармонията в Тюринген.

Ограничено количество билети за концерта са налични на касата на зала „България“ и в Ивентим.

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.