Радек Баборак за първи път с концерт в София

Радек Баборак за първи път с концерт в София

Запазете датата 10 октомври! МузикАртисимо Фест продължава със знаменателно събитие – един от най-великите валдхорнисти на нашето време – дългогодишният соло валдхорнист на Берлинска филхармония РАДЕК БАБОРАК ще гостува за първи път с концерт в София! От тази година той е и главен диригент на Западночешката филхармония, на 10 октомври ще имаме уникалния шанс да го видим на сцената и в двете му роли – на солист и диригент на Камерен ансамбъл “Софийски солисти”.

В концерта участва и младият талантлив валдхорнист от НМУ “Л.Пипков” Виктор Теодосиев, завършил майсторски клас при Радек Баборак. Концертът е матине от 11.30 часа в Концертната зала на НМА “Проф. Панчо Владигеров”, входът е свободен с контролиран достъп до запълване на определените места и при спазване на всички противоепидемични мерки. Валдхорнистът и диригент Радек Баборак е сред най-ярките фигури на световната музикална сцена днес. Роден в Пардубице (Чехия), започнал да учи валдхорна едва 8-годишен, още юноша печели Първа награда на „Концертино Прага“ (конкурсът на Пражкото радио), Първа награда на конкурса за изпълнители на съвременна музика и „Юнеско Гранд При“. По време на следването си в Пражката Консерватория излиза победител на най-големите конкурси в света: Женева (1993), ARD – Мюнхен (1994) и Markneukirchen(1994).

През 1995 е удостоен с наградата „Грами” за класическа музика и с Dawidov Prize. На 18-годишна възраст Баборак е назначен за първи валдхорнист на Чешката филхармония – без конкурс, заради изключителните си качества. След две години печели същия пост в Мюнхенска филхармония, а от 2001 подписва ексклузивен договор с Бамбергските симфоници. В периода 2003 – 2010 заема мястото на първи валдхорнист в Берлинска филхармония.

За да се посвети в последно време на дейността си като солист, диригент, камерен изпълнител и педагог. Баборак е работил с голям брой световни диригенти – в това число Даниел Баренбойм, Сейджи Озава, Саймън Ратъл, Джеймс Ливайн, Нееме Ярви, Владимир Ешкенази, Марек Яновски и др. Свирил е като солист на най-прочутите оркестри в света. Неговите концерти се излъчват по популярните радио – и телевизионни канали Euro Arts, BR, ARD, NHK, CT, RTVE. Баборак е записвал компактдискове за компаниите EMI, Supraphon, Exton, Arte Nova, Artesmon, Animal Music. Като Първи валдхорнист на Берлинска филхармония, той концертира и като солист на оркестъра, под диригентството на Саймън Ратъл, Даниел Баренбойм, Дмитрий Китаенко и други.

Младият валдхорнист Виктор Теодосиев е роден през 2005 година в София, в семейството на музиканти. Той е трето поколение валдхорнист – неговият дядо е дългогодишен член на Симфоничния оркестър на Българското национално радио, а неговият баща е соло валдхорнист на СО на БНР и професор по валдхорна в НМА “Проф. П. Владигеров”– София. Виктор започва да свири на валдхорна на 12-годишна възраст, като получава първите уроци от своя баща. Неговият талант е забелязан от музикантската общност още в първите месеци на обучението и той е поканен да участва в многобройни концерти и продукции. През 2018 година е активен участник в майсторския клас на изтъкнатия валдхорнист и изпълнител на алпийски рог Аркадий Шилклопер (Русия, Германия) в НМА . През 2019 година Виктор Теодосиев е приет в НМУ “Л. Пипков” – София на първо място с най-висок успех от всички изпълнители на духови инструменти във випуска в класа по валдхорна на проф. Владислав Григоров.

Въпреки, че е съвсем млад Виктор вече е лауреат на редица престижни и Първи награди, сред които: Първа награда от II Международен конкурс за изпълнители като част от “Трявна Арт Фестивал” 2020 , Първа награда сред всички изпълнители на духови инструменти във възрастова група 14-17 години в престижния “INTERNATIONAL MOSCOW MUSIC COMPETITION” 2020 (Русия). Първа награда в “KING’S PEAK INTERNATIONAL MUSIC COMPETITION” 2021 година (САЩ). Първа награда от XXIX Международен конкурс “Музиката и Земята” 2021 година – София. Първа и две специални награди от Международния конкурс“Eurochestries International”- Франция и много други.

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.