Премиерът поиска оставката на министър Янев

Кирил Петков

В 11.15 ч. премиерът Кирил Петков обяви, че свиква извънредно заседание на Министерския съвет следобед с 3 точки. Първата е по въпроса за евакуирането на българи от Киев. Втората точка е предизвикана от решението на руския президент за повишаване на нивото на готовност на ядрените сили на Русия. По думите на Петков това може да е само опит за сплашване. Предложението за оставка на министъра на отбраната Стефан Янев ще бъде внесено за гласуване в парламента още утре. Защо премиерът Петков иска Янев да напусне кабинета?

Кирил Петков: „Никой министър в това правителство няма право на собствена външна политика, особено по Фейсбук. Второ, никой министър не може да казва на правителството, че неговото оставане е функция на стабилността на правителството. Това правителство няма да гони стабилност, ще гони правилни действия и принципни позиции. Трето, мой военен министър не може да използва думичката „операция“ вместо думичката „война“. Операция не може да се нарече, когато хиляди военнослужещи от едната и от другата страна вече са убити“.

Петков отрече твърдение на Янев, че с неговото отстраняване страната ни ще поеме ангажименти, които не са в интерес на България.

 

Автор: Григори Недялков

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.