Представяне на песента “Орелът”

Представяне на песента "Орелът"

На 11 ноември в ефир прозвуча премиерно най-новата песен на Вида Пиронкова – „Орелът“. Признатата за композитор на птиците Пиронкова е автор на музиката, текста и част от аранжимента на песента. Вярна на себе си, тя изгражда композицията в чисто класически стил, но този път ни изненадва с як, подпалващ рок на финала.

За изпълнител на парчето, Пиронкова избира Георги Низамов – Низама, познат ни повече като актьор, вариететен режисьор, участник в „Маскирания певец“ и ментор в „Като две капки вода“. Авторката, която винаги подбира много прецизно вокалите за своите песни, се спира този път на Низамов, след едногодишно усилено търсене на най-подходящия глас за нея – този, който звучи в главата ѝ, защото гласът и енергийния заряд на изпълнителя завършват магията на една песен. Случайна среща през изминалото лято ги свързва за цял живот в песен, а свидетел и инициатор на това събитие е тяхната приятелка и настояща продуцентка – Силвия Хрисимова Шонлебе – изпълнителен директор на комплекса „Райска градина“ в „Свети Влас“.

Важна част от творческия процес е и аранжиментът. Вида споделя идеи с двама свои колеги – Милен Василев и Артур Надосян, с които работи в пълен синхрон, а и знаем, че три глави мислят по-добре от две, камо ли от една. Ето защо ще станем свидетели на много нетривиален, странен и прелестно красив, изпълващ цялото пространство звук от пиано, хамонд орган, арфа, цигулка, виолончело, щрайх, ударни, бас китара, ел. китара (Темелко Темелков), който превзема сетивата ни бавно, нежно, като тишината на шепота в църква, преди да се разгърне в поп-рок със симфонично звучене. Аранжиментът е майсторски направен по всички световни правила. Песента е записана и мастерирана в *NMH RECORDING STUDIO* – Nadosyan Music House Production.

Видео клипът към песента „Орелът“ е дело на режисьора Стоян Анов и неговия творчески екип. Във видеото взимат участие и музиканти от Музикалната гимназия „Л. Пипков“, София: Кай Орлинов – цигулка и Мирела Попова – виолончело. Келстката арфа е предоставена лично от г-жа Кохар Андонян – преподавател и концертиращ артист. На ударните: Емил Костов – Бокси. Участват и много актьори, начело с Десислава Моралес – в ролята на арфистката.

Текстът на песента има особено значение за Вида. Той е нейната лична изповед на автор и творец, който се бори с живота в днешния труден ден и особено период на изолация, затваряне, рестрикции, забрани за музикантите от цял свят. Тя, като творец е „изправена пред финала на едно общество и гласът ѝ е истеричния глас на безизходица“. Нейната творческа драма е на ръба на пропастта, откъдето се хвърля орелът ѝ, но, за да полети с още по-голяма мощ към свободата на духа. Метафорите на Пиронкова са много силни и това прави песента да звучи съвременно и поетично едновременно. А самата тя, казва за песента си: „Изкуство без драма не може да има, а моята драма е и драмата на днешния творец. Моят крясък към обществото е да се пробуди – за молитва и за достоен живот.“

Продуцент на песента и верен поддръжник на изкуството е г-жа Силвия Хрисимова – Шонлебе, която сбъдва мечтата на Вида песента ѝ да види бял свят, както и на Низамов да изпее една нетипична за неговото амплоа песен. Сбъдва и своята собствена мечта – да се потопи в света на шоубизнеса. На добър час на песента, която звучи в българския ефир и в интернет платформите от 11.11.2021 от 11:11 часа. Неслучайно избрана дата – царското число на духовността!

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.