ОТ КИОТО ДО ПАРИЖ

ОТ КИОТО ДО ПАРИЖ

ОТ КИОТО ДО ПАРИЖ

9 март 2024, събота, 19:00 ч.
Камерна зала “България”

Струнен квартет и ансамбъл “КласикАрт” заедно с Николай Стойков – флейта, Весела Тричкова – арфа, Маргарита Илиева – пиано и Мартина Митева – вибрафон, ви канят да се потопите в богата и завладяваща емоционална вселена с програма, посветена на японската композиторка Юко Уебаяши. Родена в Киото и живееща от много години във Франция, тя вплита в музиката си нишки от Изтока и Запада. Това музикално пътешествие обещава да пренесе публиката от Киото до Париж чрез моменти на мечтателност, нежност, хумор, меланхолия и виртуозност.

Публиката ще има възможност да опознае уникалния свят на Юко Уебаяши чрез нейните творби, като откриете първата част от сонатата ѝ за флейта и пиано, както и “Misericordia” за флейта и струнен квартет.

Сонатата за флейта и пиано е написана за френския флейтист Жан Ферандис и за известния български пианист Емил Наумов, последния ученик на Надя Буланже.

“Misericordia” за флейта и струнен квартет, посветена на американската флейтистка Керъл Уинсенс, е вдъхновена от древна легенда, според която животът започва през март и се състои от десет месеца. Всяка част от това произведение носи изразително заглавие, като например “Пробуждане” или “Преливащ от живот”, които разкриват емоционалната палитра на Уебаяши.

Освен това в програмата ще бъдат представени някои много красиви поетични творби на френски композитори от 20-ти век като Клод Дебюси, Филип Гобер и Жорж Барботьо.

По покана на Френския институт в България Юко Уебаяши ще гостува в София и публиката ще може да се срещне и разговаря с нея след концерта.

Това събитие, плод на сътрудничеството между Софийската филхармония, Френското посолство в България и Френския институт в България, обещава една завладяваща музикална вечер, в която културите се сливат, за да създадат преживяване на кръстопътя на артистични пътища и далечни хоризонти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.