Национален хоров фестивал за коледна и новогодишна песен в Хасково

Национален хоров фестивал за коледна и новогодишна песен в Хасково

От 2017 година в рамките на традиционния за Хасковския културен афиш Фестивал за коледна и новогодишна песен се провежда и конкурс за нова авторска песен, посветена на Коледа, Нова година или зимата, като сезон, в който се отбелязват двата празника. Със свои творби досега са участвали композиторите проф. Стефан Драгостинов, Стоян Бабеков, Юлиян Слабаков, Жанина Янкулова, Славил Димитров, Георги Милтиядов, Владо Любенов, Петър Льондев, проф. Александър Текелиев и др. Създадени са над 30 нови български песни, а повечето от тях имаха своята премиера на сцената на фестивала.

През 2020 година фестивалът стана инициатор и организатор на първата по рода си творческа среща от десетилетия насам, която събра композитори, поети и диригенти. На срещата бяха разисквани проблемите със съвременния български хоров репертоар – наличие на такъв, разнообразие, модерно звучене, достъпност и други.

Сега предстои Шестото издание на Национален фестивал на коледната и новогодишна песен. От 17 до 19 декември в Хасково ще се стещнат 5 хора от Пловдив, Бургас, Харманли и Хасково. В програмата на хоровете са включени български песни, свързани с Коледа, Нова година и зимата. Задължително се изпълнява и една от песните, написани за конкурса за авторска песен. Като със пътстващи събития на фестивала са издигането на най – голямата сурвачка в България и изложба „Рисувам коледна песен”, която ще се открие във фоайето на Младежки център. На 18 декември по инициатива на УС на БХС ще бъде проведена и среща – дискусия „Детския хор по време на пандемия – проблеми , идеи, решения”, на която диригентите да обсъдят трудностите, които COVID – 19 постави пред тях.

Песента, която тази година спечели Наградата на хоровите диригенти в композиторския конкурс е „Вълшебен ден” – муз. Георги Милитядов, текст Теодора Вълева. Тя ще прозвучи за първи път на сцена на 18 декември, в първия фестивален концерт.

Събитието се провежда под патронажа на кмета на Хасково – г-н Станислав Дечев и е част от културния календар на общината.

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.