Международна група за правата на човека твърди, че Израел използвал бял фосфор за нападения срещу жилищни райони в Ливан

Международна група за правата на човека твърди, че Израел използвал бял фосфор за нападения срещу жилищни райони в Ливан

Международна група за правата на човека твърди в публикуван днес доклад, че Израел е използвал запалителни снаряди с бял фосфор срещу жилищни сгради в поне пет селища в засегнатия от конфликта по границата Южен Ливан, като вероятно е нанесъл щети на цивилното население и е нарушил международното право, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В доклада си “Хюман Райтс Уоч” посочва, че няма данни за изгаряния, причинени от бял фосфор в Ливан, но че изследователите са “чули данни за възможни увреждания на дихателните пътища”. Защитниците на правата на човека заявяват, че изстрелването на подобни боеприпаси в населени райони представлява престъпление съгласно разпоредбите на международното право. Израел от своя страна твърди, че използва белия фосфор само като димна завеса, а не за нападения срещу цивилното население.

Фосфорът може да подпали сгради и да изгори човешката плът до кости. Оцелелите след контакт с него са изложени на риск от инфекции и органна или дихателна недостатъчност дори ако изгарянията им са малки.

Докладът на международната правозащитна организация включва интервюта с осем жители на засегнатия от конфликта Южен Ливан и групата заявява, че е проверила и определила географското местоположение на изображения от около 47 снимки и видеоклипа, на които се вижда как снаряди с бял фосфор падат върху жилищни сгради в пет ливански селища по границата.

Министерството на здравеопазването на Ливан съобщава, че най-малко 173 души са потърсили медицинска помощ след излагане на въздействието на бял фосфор.

Изследователите са установили, че запалителните вещества, сред които се твърди, че е използван и бял фосфор, са били използвани в жилищни райони в Кфар Кила, Мейс ал Джабал, Бустан, Маркаба и Айта аш Шааб – градове и села, които са сред най-тежко засегнатите през продължаващите вече осем месеца сражения по границата.

От началото на конфликта в Ливан са убити над 400 души, повечето от които бойци, но сред тях има и над 70 цивилни и невоенни лица. В Израел от октомври насам са убити 15 военни и 10 цивилни. Десетки хиляди хора са били принудително разселени от зоната на бойните действия, отбелязва АП.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.