Започва гласуването за европарламент в страните от ЕС

Започва гласуването за европарламент в страните от ЕС

От четвъртък официално започва гласуването за Европейски парламент в страните членки на Европейския съюз. Евроизборите се провеждат между 6 и 9 юни във всички 27 държави членки, припомня агенция Медиапул.
В четвъртък първи своите представители в европарламента избират в Нидерландия. В петък ще гласуват в Ирландия, а в Чехия – петък и събота. Два дни ще могат да гласуват и в Италия – събота и неделя. В събота ще се проведе гласуването и в Малта, Латвия и Словакия. Останалите страни, сред които и България, ще гласуват на 9 юни в неделя.
Изключение правят Естония и Литва. В Естония гражданите могат гласуват през цялата седмица и то онлайн. По последни данни близо 10% или 97 хил. естонци са гласували досега, като 2/3 от тях са гласували онлайн.
В Литва също тече предварително гласуване, което започна във вторник. Досега избирателната активност е 2,2 % и около 52 000 граждани са упражнили правото си на глас.
Около 373 млн. граждани на ЕС имат право на глас на евроизборите. Европарламентът е единствената европейския институция, чиито представители се избират пряко от гражданите. Евродупутатите са 720, а българските представители – 17. Най-много депутати има от Германия – 96, а най-малко от Малта – само 6.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.