„Египетско слънце” – концерт на оперната звезда на арабския свят Фатма Саид

„Египетско слънце” – концерт на оперната звезда на арабския свят Фатма Саид
Едно от най-популярните  световни сопрани Фатма Саид ще изнесе за първи път концерт у нас. Тя идва по покана на оперната прима Соня Йончева, за да представи рецитала “Египетско слънце” на 26 март в зала “България”.
    Едва 14-годишна, Фатма Саид започва музикално пътешествие, което я отвежда от дома ѝ в Кайро до Академията на Миланската Скала, BBC Radio 3 New Generation Artists и до най-престижните концертни и оперни сцени в света. Като ексклузивен артист на Warner тя издава дебютния си албум El Nour през 2020 г., като получава многобройни награди от критиката, сред които Gramophone Classical Music Award за “Най-добър песенен албум”, Vocal Award на музикалното списание BBC, както и германската Opus Klassik. След като учи в Кайро при сопраното Невин Алуба и във Висшето училище за музика “Ханс Айслер” при Ренате Фалтин, Фатма получава стипендия за Академията на Миланската Скала и става първото египетско сопрано, което се изявява на тази прочута сцена.
В Милано тя пее – наред с много други роли – Памина в новата постановка на Петер Щайн на Вълшебната флейта, за която Frankfurter Allgemeine Zeitung възвестява: “Безупречната, сияйна Фатма Саид в ролята на Памина е откритие.” Сред оперните роли на Фатма са Нанета (Фалстаф), Клоринда (Пепеляшка), Пастурела (Детето и вълшебствата, Равел), Берта (Севилският бръснар), Феанихтон (Батаклан, Офенбах) и Любовта (Орфей и Евридика) в Театър Ла Скала. Страстна изпълнителка на немския песенен жанр (lied), тя изнася рецитали в най-престижните концертни зали в света. През изминалия сезон представя концертна поредица в Берлинската Концертхаус, включваща и промоционалния концерт на втория ѝ албум Kaleidoscope (2022). Фатма се радва на вълнуващ сезон 23/24: Стабат Матер на Перголези с Якуб Орлински, европейско турне на Дидона и Еней с il Pomo d’oro, както и турне с Малкълм Мартино и Сабин Майер. С нетърпение очаква серия концерти и рецитали в Лондон, Истанбул, Прага, Париж, София, Дортмунд и Амстердам. Фатма Саид е силен защитник на каузи, близки до сърцето ѝ: представя Египет в Деня на правата на човека през 2014, 2017 и 2018 в ООН в Женева, както и в храма в Луксор, като пее за правото на децата на образование и достойнство чрез музика. През 2016 г. получава почетна награда от Националния съвет на жените в Египет и става първата египетска оперна певица, удостоена с държавната Награда за творчество и изключителни артистични постижения на международно ниво. Фатма е посланик на “Опера за мир” и е подкрепяна от академията stART на Bayer Kultur.
Джоузеф Мидълтън (пиано)
Пианистът Джоузеф Мидълтън специализира в изкуството на песенния акомпанимент и камерната музика и е получил международно признание в тази област. В списание BBC Music Magazine той е описан като “една от най-ярките звезди в света на песента”, а в Opera Now – като “перфектен акомпанятор”. Джоузеф Мидълтън е директор на Leeds Lieder, резидентен музикант и стипендиант на Pembroke College Cambridge, както и професор и стипендиант на своята Алма матер – Кралската музикална академия. През 2017 г. той е носител на наградата за млад артист на годината на Кралското филхармонично дружество.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.