ДБ И БСП НЕ ПОДКРЕПЯТ ПРОФ. НИКОЛАЙ ГАБРОВСКИ

ДБ И БСП НЕ ПОДКРЕПЯТ ПРОФ. НИКОЛАЙ ГАБРОВСКИ

Номинираният за премиер от ГЕРБ-СДС проф. Габровски започна срещи с представители на парламентарните групи в 48 Народно събрание.

Първа бе срещата на проф. Николай Габровски с представителите на “Демократична България” (ДБ). Тя продължи около двайсетина минути. Заедно с неврохирурга в нея участваха и заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев и председателят на парламентарната група Десислава Атанасова.

Още в началото на разговора лидерът на “Да, България” Христо Иванов каза, че няма как да подкрепят първия мандат.

Иванов заяви уважението си към личността на проф. Габровски и обеща при евентуално ситуиране на експертен кабинет, че ДБ са готови да намерят “общ език” по важните за обществото теми.

Съпредседателят на ДБ изрази надежда, че тази среща е стъпка към диалог: 

“Тук сме, за да покажем добронамереност към Вас. Имаме решение от всички органи, че в тази конфигурация не можем да подкрепим правителство, което няма нищо общо с Вас и Вашите усилия, но смятаме, че е коректно да разговаряме. Ако излъчите правителство и мисията ви свърши с успех, ще бъдем отворени да работим по конкретни теми, по начина, по който работим и сега с ГЕРБ. Има теми, по които намираме общ език и това ще го развиваме, ако този парламент продължи да съществува при кабинет, воден от Вас”.

Проф. Габровски повтори мотивацията си да участва – да се снижи тонът на говоренето в политическото пространство и да няма отново предсрочни избори. Предложи да се намали радикализацията, която е повече от видима и вече продължава доста време. В заключение той заяви:

“Като че ли допирните ни точки са повече, отколкото разликите“.

Той обеща след края на срещите и с останалите партии в парламента да изработи документ с приоритетите, които би заложило негово експертно правителство.

Срещата между проф. Габровски и представителите на БСП водени от лидера на партията Корнелия Нинова се оказа рекордна кратка – продължи броени минути.

“Уважаваме вашата амбиция. Пожелаваме ви в следващите разговори да срещнете по-друго разбиране”, заяви лидерът на левицата Корнелия Нинова.

Преди да сложи финал на краткия разговор тя повтори, че не дават подкрепа за негов състав на правителство, защото го смятат за кабинет на ГЕРБ. 

Проф. Габровски е получил отказ и от „Възраждане“.

 

Автор: Мария Дамянова
Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.