Бизе и Орф с Владимирос Симеонидис

Бизе и Орф с Владимирос Симеонидис

На 17 март под палката на гръцкия диригент Владимирос Симеонидис Софийската филхармония ще представи 2 шедьовъра на класическата музика: “Кармен” сюита от Жорж Бизе / Родион Шчедрин и “Катули Кармина” от Карл Орф. Солисти са Мария Цветкова-Маджарова – сопран и Валерий Георгиев – тенор.
На 3 март 1875 в Париж е премиерата на операта „Кармен” от Жорж Бизе (1938-1875), написана по едноименната новела на Проспер Мериме. В тази гениална драма на френския композитор с кипящи страсти и завладяваща музика, главната героиня, чаровната циганка Кармен, се превръща в символ на огнен темперамент и свободен дух. Дълбоко наранен от пълния провал на творението си, френският композитор умира след три месеца и не дочаква световната слава на своя шедьовър. Творбата на Бизе не само води класацията на най-изпълняваните опери в света, тя е „обект” и на десетки транскрипции за различни инструменти, ансамбли и оркестри.
През юли 1930 г. Карл Орф посещава полуостров Сирмионе на езерото Гарда в Италия, близо до Верона и руините на древните римски бани, наречени „Пещерата на Катул“. Цветната пощенска картичка, изобразяваща мястото, съдържа „къси линии, сякаш издълбани върху камък“, според Орф.
През 1930-1931 г. , вдъхновен от темата, той написва 7 акапелни хора за нещастната любов на Катул, 13 години по-късно – още 3 хора по негови стихове. Тогава композиторът добавя към тях хоров пролог и епилог към собствения си текст на средновековен латински, като ги обозначава като prelusio (въведение) и exodium (по името на финалната част на античната комедия). Така през 1943 г. се раждат „Катули Кармина“. Премиерата се състои на 6 ноември в Лайпциг, същата вечер като Кармина Бурана и е придружена от възторжени аплодисменти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.