Безплатен кино-концерт: Димитър Ненов и измеренията на изяществото

Безплатен кино-концерт: Димитър Ненов и измеренията на изяществото

Музикално – документалният филм, посветен на българския интелектуалец Димитър Ненов (1901-1953), е осъществен по повод 120-годишнината от неговото рождение. Продукцията ще бъде представена с вход свободен в Разград, Видин, Балчик, Перник и Шумен, а след прожекцията пианистката Венета Нейнска ще изпълни клавирен рецитал, в който освен творби на композитора Димитър Ненов, публиката ще чуе и любими негови произведения от Ференц Лист и Фредерик Шопен, които българският пианист е изпълнявал по време на своите забележителни концерти.

20 март, 18:00ч., гр. Видин, зала “Филхармония”, пл. “Бдинци” №1

22 март, 17:30ч., гр. Разград, зала “Филхармония”, ул.”Васил Левски” №1

23 март, 17:30ч., гр. Шумен, Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров”, бул. “Славянски” №19

25 март, 17:30ч., гр. Балчик, сцена “Мелницата”, пл. “Кап. Георги Радков” №1

28 март, 18:00ч. гр. Перник, ОДК-Перник, ул. “Физкултурна” №12

В кино-концерта ще прозвучат миниатюрите на Димитър Ненов в пълната им версия, към която пианистът често е прибягвал, добавяйки по едно или две произведения към общоприетия брой от пет пиеси. Ранната „Медитация“ ще прозвучи сред музика от Ференц Лист, част от постоянния репертоар на Ненов – Утешение и концертен етюд “Un Sospiro”. Освен сходните тоналности и преобладаващата употреба на черните клавиши, тези произведения силно напомнят деликатната, но богата звучност на арфата и са категоричен пример за преливащите влияния в творчеството на Ненов като композитор и пианист. Програмата ще завърши с две от най-емблематичните ненови произведения, с които е впечатлявал публиката на своите концерти – Тема с вариации и Токата.

Филмът „Димитър Ненов и измеренията на изяществото“ е дело на видео продуцента Ясен Харалампиев и Венета Нейнска и е осъществен по идея на изкуствоведа Елисавета Станчева с подкрепата на Национален Фонд „Култура“. Той разказва за един ярък изпълнител, талантлив композитор, практикуващ архитект и важна фигура в българския обществен живот от първата половина на 20 век. В него звучи и единственият достигнал до нас запис на в изпълнение на Димитър Ненов, съхраняван в архивите на Българското Национално Радио. Във филма са включени редки и непоказвани досега негови снимки от личния му архив, съхранявани в Научния архив на Българската Академия на Науките.

Всички събития са с вход свободен и се осъществяват с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура”, както и в партньорство с Община Балчик, Културен институт “Симфониета-Видин”, Обединен Детски Комплекс – Перник, Община Разград и Регионална библиотека “Стилиян Чилингиров” в гр. Шумен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.