Белгия свика заседание на Съвета за национална сигурност

Белгия свика заседание на Съвета за национална сигурност
Съветът за национална сигурност на Белгия заседава днес, съобщиха местни медии, цитирани от БТА. Отбелязва се, че заседанието не е извънредно, но изглежда свързано с терористичния удар край Москва, зачестилите престрелки в Брюксел и предстоящите избори през юни.
В навечерието на заседанието белгийските служби за сигурност съобщиха, че засега не се налага страната да преминава в най-висока степен на готовност за терористичен удар. Според предварителните очаквания за срещата е вероятно участниците да обсъдят предложение военни патрули отново да бъдат разположени за охрана на обществени места, както бе направено след атентатите в Брюксел преди осем години. Този път предложението е свързано с престрелките в столицата и други градове в средите на наркоразпространителите.
Съветът ще обсъди също мерки за противодействие на дезинформацията и външните опити за намеса в изборния процес, основно от Русия и Китай. Преди дни местни медии разпространиха за пореден път информация, че представители на белгийската крайна десница, чиято подкрепа расте, са свързани с опити за влияние в полза на Китай, както и с руските шпионски среди. В последните дни белгийските власти обявиха, че като мярка за противодействие на опитите за шпионаж и кибератаки високопоставените правителствени служители ще бъдат длъжни да разменят съобщения само през специално разработено за целта защитено приложение.
В дневния ред на днешното заседание е включено също обсъждане на промени в ръководствата на въоръжените сили, полицията и разузнаването.
Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.