10 май 2022 година

Дни-на-музиката-в-Балабановата-къща

ЗНАМЕНИТ ВИЕНСКИ КАМЕРЕН АНСАМБЪЛ ОТКРИВА XIII МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ “ДНИ НА МУЗИКАТА В БАЛАБАНОВАТА КЪЩА”

Изтъкнати представители на Виенска филхармония откриват пролетното издание на  XIII Международен фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща”

Изтъкнати представители на Виенска филхармония начело с концертмайстора на оркестъра – прочутата цигуларка Албена Данаилова откриват пролетното издание на  XIII Международен фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща” на 13 май в Епископската базилика на Филипопол. Събитието е част и от авторитетния афиш на XXVI Австрийски музикални седмици.В ансамбъла участват и изключителните инструменталисти Лара Кустрих – цигулка, Михаел Щрасер – виола и Тамаш Варга – виолончело. Програмата включва произведения от Рене Стар, Моцарт, Бетовен, Дворжак, Хендел-Халфорсен, Йозеф Ланер.
Албена Данаилова е родена в семейство на музиканти. Започва да свири на цигулка на петгодишна възраст при проф. Нели Желева и проф. Дора Иванова. През 1995 г. продължава обучението си в Hochschule für Musik und Theater – Росток, и в HMT – Хамбург, при проф. Петру Мунтеану. През 2001 г. постъпва в Bayerisches Staatsorchester, през 2003 г. става водач на първи цигулки, а впоследствие и първи концертмайстор. През сезона 2003/2004 заема поста концертмайстор на Лондонската филхармония, а от 2008 г. е концертмайстор на Виенската държавна опера и филхармония – първата жена в историята на състава, удостоена с тази чест.
Като солист Албена Данаилова участва в множество фестивали по цял свят. Изявява се в партньорство с Mozart Orchester Hamburg, Sinfonieorchester des NDR, Kammerensemble Concertinо, Камерен ансамбъл „Софийски солисти”, Софийска филхармония. Активната й звукозаписна дейност включва записи за Deutschlandradio Kultur, NDR, БНР, БНТ и много др. Избрана за стипендиант на Deutscher Instrumentenfonds, тя е е удостоена с авторитетни отличия от редица престижни международни конкурси: лауреат на Kloster Schöntal в Германия; Специална награда на „Tibor Varga“ в Швейцария; Първа награда на „Premio Vittorio Gui” във Флоренция, както и Първа награда в категорията „Дуети с пиано”.
Паралелно с ангажиментите си на концертмайстор, Албена Данаилова е първа цигулка на Ансамбъл WIEN. Свири на инструмент Гуарнери дел Джезу (Кремона, 1728).
Лара Кустрих е родена във Виена. Получава първите си уроци по цигулка на седемгодишна възраст от Юри Полатчек. През 2021 завършва с отличие Университета за музика и сценични изкуства – Виена в класа на професор Lieke te Winkel. Участвала е в майсторските класове на Milan Šetena, Hubert Kroisamer, Josef Hell, Eduard Schmieder и Lewis Kaplan (International Summer Academy Mozarteum), Igor Ozim, Serguei Azizian и Ivry Gitlis. Лара Кустрих е носител на Първа награда от редица национални и международни конкурси (включително Musica Juventutis) и на значими отличия (в това число на Международната лятна академия Mozarteum, а през 2018 – Förderpreis für junge Musikerinnen und Musiker – Stiftung Margaretha Schenk от Mozartgemeinde Wien). Кустрих се е изявявала многократно като солистка на различни оркестри в известни концертни зали в Австрия и по света (зала „Шуберт” във „Винер Концертхаус”, зала „Стефаниен” в „Musikverein” – Грац, Голямата зала на фондация „Моцартеум” в Залцбург, зала Solitär на Университета „Моцартеум”, Двореца Естерхази и много други). Заемала е редовно и мястото на концертмайстор в различни младежки оркестри, сред които Webern Symphony Orchestra под диригентството на Зубин Мета. На фестивала в Залцбург през 2017 Лара Кустрих изпълнява сценична музика в операта „Воцек” на Албан Берг. През април 2019 печели прослушването за групата на първи цигулки в оркестъра на Виенската държавна опера и Виенската филхармония, където работи на постоянен договор от 2020. От същата година талантливата цигуларка е член и на клавирния квинтет Philharmonic Five. Лара Кустрих свири на цигулка от Винченцо Вентапане, Неапол, 1770, предоставена й от Oesterreichische Nationalbank.
Михаел Щрасер е роден в Грискирхен, Австрия. Започва да свири на цигулка на 7-годишна възраст, обучаван от своя дядо. Три години по-късно продължава обучението си в частния университет „Антон Брукнер”, при професорите Борис Кушнир и Алберт Фишер. А след завършването му започва да учи виола в Университета за музикални и сценични изкуства във Виена при професор Ханс-Петер Оксенхофер. През 2003 Михаел Щрасер се явява на прослушване за оркестъра на Виенската държавна опера и печели място в секцията на виолите, а през 2006 е приет и във Виенската филхармония. Щрасер се изявява много активно и в областта на камерната музика. Той е член на Ensemble Wien, с който редовно изнася концерти във виенската „Musikverein” и в Япония. Наред с изпълнителската си дейност виолистът е гост-професор в няколко университета, сред които: Кралския северен музикален колеж в Манчестър, частния университет „Антон Брукнер” в Линц и Orchester Akademie Ossiach. Михаел Щрасер свири на виола от Джовани Пиетро Мантегаца, Милано 1781, предоставена му с любезното съдействие на австрийска банка.
Тамаш Варга е роден в Будапеща. Вече 23 години музикантът заема позицията на Първи виолончелист във Виенската филхармония. Неговите солови изпълнения с този оркестър без съмнение са сред най-известните в кариерата му – „Тройният концерт“ от Бетовен под ръководството на Джузепе Синополи (2000), концертът за виолончело от Шуман под диригентството на Кристоф Ешенбах (сезон 2005/2006), „Дон Кихот“ от Рихард Щраус с диригент Зубин Мета (2009) – всички бурно акламирани в пресата. През 2019 Тамаш Варга, съвместно с концертмайстора на Виенска филхармония Албена Данаилова и световноизвестния пианист Рудолф Бухбиндер изпълняват Тройния концерт от Бетовен с огромен успех под палката на Андрис Нелсонс. Като солист Варга е посетил всички континенти и е работил с известни диригенти, като Фредерик Шаслин, Адам Фишер, Зубин Мета, Рикардо Мути, Сейджи Озава, Джузепе Синополи, Пинхас Щайнберг и Майкъл Тилсън Томас. Виолончелистът води майсторски класове в цял свят, последните от тях – в Австралия, Китай, Виетнам, Япония и САЩ. Проекти, като участието му в мемориалния концерт на Националния младежки оркестър на Чили и Венецуела през 2018 – по покана от Густаво Дудамел, засилват желанието на инструменталиста да си партнира с млади музиканти. Запален камерен изпълнител, Тамаш Варга музицира на най-големите фестивали в Европа, с партньори като Ференц Богнар, Рудолф Бухбиндер, Фредерик Часлин, Кристофър Хинтерхубер, Карл Лейстър, Боби Макферин, Даниел Отензамер, Карл Хайнц Шютц, Барток Франц Листрац квартет и много други. През последните години Варга е записал повече от 25 компактдиска за Camerata Tokyo, Naxos, Hungaroton, King Records и Cavalli Records. През 2018 записва повторно сюитите за виолончело от Бах, предлагайки интригуващо сравнение между интерпретацията и звуковите разлики, при изпълнението на бароков (2018) и съвременен инструмент (2004). Особено близък на сърцето му е скорошният проект, включващ пет световни премиери на произведения за виолончело соло, композирани за него от A.J. Kernis, A. Nishimura, G. Vajda, L. Vidovszky и Z. Wysocki (последният от които вече е посветил Концерта си за виолончело на Тамаш Варга.) Обединяващият елемент в тези опуси е известната Соната на Золтан Кодай за соло виолончело. Творбите са изпълнени в рамките на два фестивала за съвременна музика в Будапеща (Café Budapest) и Виена (Wien Modern.)
Пролетното издание на XIII Фестивалът продължава с елитните  “Паганини Ансамбъл – Виена”, в който водеща роля има блестящият цигулар Марио Хосен ( наричан с възхищение от публиката “Българският Паганини”) заедно с Марта Потулска – виола, Александър Свете – китара, Атила Пастор – виолончело и “Барокови солисти”, в чийто състав влизат корифеите на бароковата музика Зефира Вълова – цигулка, Аапо Хакинен – клавесин, Явор Генов – лютня, музициращи на инструменти от предкласическа епоха.
Както във всички предишни издания на МФ “Дни на музиката в Балабановата къща” и тази година Пловдив ще има възможността да се наслади на събития със знак за уникалност – първият песенен рецитал в Града под тепетата на прочутия български баритон Кирил Манолов в партньорство с именитата пианистка Боряна Ламбрева и първият съвместен концерт на двете звезди на родната и международна сцена – Пламена Мангова (пиано) и Зорница Иларионова (цигулка).
През 2022 г. един от най-обичаните и дългоочаквани младежки концерти в програмата на фестивала – ГОЛЯМ ДЕТСКИ КОНЦЕРТ – празнува своя 10-годишен юбилей! Годишнината ще бъде отбелязана с тържествен концерт на Римския стадион със специалното участие на Теодосий Спасов (наричан с обич от своите почитатели “Кавал номер 1 на планетата”), като солист на талантливия оркестър на НУМТИ “Добрин Петков” под диригентството на Константин Добройков. В пролетното издание на XIII МФ “Дни на музиката в Балабановата къща” публиката ще има още много щастливи срещи с изтъкнати български и чуждестранни музиканти, сред които Коко Дюлгерски – виола, Лия Ковач – виола, Жени Захариева – пиано, Кирил Родин – виолончело, Ася Дюлгерска – цигулка и др.
МФ “Дни на музиката в Балабановата къща” е част от Културния календар на Община Пловдив и се осъществява с подкрепата на Община Пловдив, Фондация “МузикАртисимо”, Министерство на културата.
Пълна програма за пролетното издание: https://www.musicartissimo.com/bg/festival-program.html
Билети в мрежата на Ивентим.бг и на място преди концертите.

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.