Започна поклонението хадж, а Саудитска Арабия очаква 2 млн. поклонници мюсюлмани

Започна поклонението хадж, а Саудитска Арабия очаква 2 млн. поклонници мюсюлмани

За милиони поклонници мюсюлмани от цял свят започва ежегодното поклонение хадж в свещения град Мека в Саудитска Арабия. Очаква се в него да вземат участие 2 млн. души, предаде ДПА, цитирана от БТА.
След като направят ритуални обиколки около Кааба, каменното здание във формата на куб в Голямата джамия в Мека, поклонниците ще се отправят към намиращата се наблизо долина Мина, където ще лагеруват в един от най-големите палаткови градове в света.
На втория ден ще се отправят към планината Арафат, на около 20 км от Мека, където ще останат до залез слънце, което се смята за връхната точка на хаджа.
Тъй като се очаква температурата в Мека и околностите ѝ да достигне 43 градуса по Целзий, властите призоваха поклонниците да носят чадъри, за да се предпазят по време на ритуалите.
Поклонението е един от петте стълба на исляма и е задължение за всички мюсюлмани, което те трябва да извършат веднъж в живота си, но само ако са физически способни да предприемат пътуването до родното място на пророка Мохамед и разполагат с финансови средства.
Мъжете носят безшевни бели дрехи, а жените – свободни дрехи, докато изпълняват едни и същи ритуали в демонстрация на религиозно единство, равенство и стремеж към духовно обновление.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.