Замразяването на руски активи в България: Какво предлага ДБ?

Замразяването на руски активи в България: Какво предлага ДБ?

Политическата несигурност около ротацията на правителството продължава да блокира инициативата на “Демократична България” за приемане на специален закон, който да позволи замразяването, а след това и конфискацията на руски активи в България, казват в интервю за Mediapool депутатите Надежда Йорданова и Ивайло Мирчев.

По-рано тази седмица Европейският парламент прокара специално законодателство, което въвежда до 5 години затвор за нарушаване на санкциите, наложени на Русия заради войната ѝ в Украйна.

През 2022 г. ЕС разшири неимоверно обхвата на санкцинните списъци, включвайки почти цялото държавно ръководството на Русия, правителствените институции, руските банки и стратегически руски компании.

Държавите от ЕС замразиха руски активи за над 200 милиарда евро, САЩ – за над 100 милиарда долара, а Белгия вече обяви, че нейната печалба от замразените активи ще бъде изпратена в помощ на правителството в Киев.

България досега не е отнела от Русия управлението на нито един неин имот в България, попадащ под ударите на европейските санкции. Оправданието, че липсва закон за това, допълват информацията от Mediapool .

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.