Вятърът на промяната беляза местните избори в Турция: нова карта на политическото пространство

Вятърът на промяната беляза местните избори в Турция: нова карта на политическото пространство

Стотици хиляди жители на Истанбул празнуваха до разсъмване (часа на рамазанския сахур – бел.авт.) победата на местните избори на основната опозиционна кемалистка Народнорепубликанска партия (НРП). Улиците около сградата на Истанбулската голяма община в квартал Сарачхане почерняха от хора от различни възрасти. С червени знамена и постери на Ататюрк хората, сред които преобладаваха младите, някои дошли с деца и бебета, скандираха, прегръщаха се, пееха, танцуваха, клаксоните на колите огласяха наоколо, предаде БТА.

Екрем Имамоглу, който отново бе издигнат за кмет на 16-милионния мегаполис Истанбул, спечели за втори път този пост, но този път с още по-внушителен, рекорден резултат.

Според неофициалните резултати при преброени около 95 на сто от бюлетините, той води с един милион гласа преднина (предишните избори през 2019 г. бе спечелил с 800 000 гласа повече) или с 50 на сто преднина пред опонента от Партията на справедливостта и развитието (ПСР) Мурат Курум, който получи 41,4 процента.

Кметът на Анкара Мансур Яваш пък спечели с почти двойна преднина пред опонента си Тургут Алтънок, който също имаше силната подкрепа на Ердоган. НРП увеличи броя на спечелените общини в Анкара от 3 на 16.

Анализаторите отбелязват, че Турция осъмна с нова карта на политическото пространство, в която преобладава червеният цвят на НРП вместо оранжевия на ПСР, който доминираше от 22 години насам. Към трите метрополии на Турция – Истанбул, Анкара и Измир, НРП прибави и Бурса

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.