Външните министри на Турция и Китай откроиха значението на двустранните връзки за регионалния и световния мир

Външните министри на Турция и Китай откроиха значението на двустранните връзки за регионалния и световния мир

Турско-китайските връзки ще допринесат за регионалния и световния мир, а така също за благоденствието и стабилността, заяви турският външен министър Хакан Фидан след среща с китайския си колега Ван И в Пекин, предаде Анадолската агенция, цитирана от БТА.
Фидан разговаря днес с Ван И в рамките на тридневно официално посещение в Китай, където по-късно през деня ще посети Урумчи и Кашгар в провинция Синцзян, в която живее компактно население с тюркски произход.
На пресконференцията с колегата си от Китай той подчерта важността на тези два китайски града, откроявайки ролята им за китайско-турския и китайско-ислямския свят.
Китайският външен министър също изтъкна необходимостта от засилване на двустранното сътрудничество и се обяви за незабавно прекратяване на огъня в ивицата Газа.
“Двете страни (Китай и Турция) трябва да засилят сътрудничеството си, да се противопоставят на всички форми на хегемония и политика на силата и да издигнат глобалното управление на справедливо ниво”, каза Ван И.
По отношение на конфликта между Израел и “Хамас” китайският външен министър каза, че “в Газа трябва да се постигне прекратяване на огъня възможно най-скоро”, а “изходът от палестинския конфликт е решение, основано на съществуването на две държави”.
“Китай и Турция подкрепят присъединяването на Палестина към ООН. Двете държави трябва да дадат тласък на усилията за намиране на справедливо и трайно решение на палестинския въпрос възможно най-скоро, като засилят координацията помежду си”, каза още Ван И.
Визитата на турския първи дипломат приключва утре.
Дипломатическите отношения между Турция и Китай са установени през 1971 г., а двустранните отношения са издигнати до равнище на „стратегическо сътрудничество“ през 2010 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.