Украйна къса дипломатически връзки с Русия

Украйна къса дипломатически отношения с Русия

Украйна къса дипломатически отношения с Русия, обяви президентът Володимир Зеленски в свое обръщение към нацията. Той е подписал решението за това през нощта на 22 февруари. Освен това е обявил военно положение.

Ето най-важното от изказването на Зеленски: “Ние скъсахме дипломатически отношения с Русия. Руската държава вече е на пътя на злото. Тези руснаци, които не са загубили съвестта си, трябва да излязат и да протестират срещу войната с Украйна”.

Украинският президент отправи апел към всички граждани на страната му, които пожелаят да защитават родината си с оръжие в ръка, да се отзоват. Зеленски допълни, че властите раздават оръжия на желаещите. Създадени са центрове за мобилизация. Министерството на външните работи включва и ветераните в отбраната. Президентът на Украйна сравни атаката на Русия с фашисткото нападение през Втората световна война. Той призова гражданите на Украйна, които имат близки в Русия, да се обърнат към тях с молба за разпространяване на вярна информация за войната. Зеленски призова сънародниците си към кръводаряване, защото в болниците има военни, които се нуждаят от кръв. Той успокои украинците, че Националната банка има ресурс да обезпечи финансовите нужди на страната.

 

Автор: Велина Велинова

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.