Тромпетистът Мирослав Петков – солист в концерта на радиосимфониците на 5 ноември

Тромпетистът Мирослав Петков - солист в концерта на радиосимфониците на 5 ноември

На 5 ноември Симфоничният оркестър на БНР с маестро Марк Кадин ще представят творби на Джордж Гершуин, Дариус Мийо и Артуро Маркес. Солист в концерта – Мирослав Петков, първи тромпет на Кралския Концертгебау оркестър (Амстердам).

В изпълнение на Радиосимфониците за първи път в България ще прозвучи „Легенда за Милиано“ – ефектна музикална фреска от Артуро Маркес, най-известният съвременен мексикански композитор, автор на знаменити Дансони, оркестрова и камерна музика с успех изпълнявана в целия свят, носител на престижни награди и звания, сред които са Златен медал на изящните изкуства в Мексико, Медал на Моцарт от Австрийското правителство, Премия на Калифорнийския институт на изкуствата и много други.

Откритие за публиката ще бъде кинематографичната фантазия „Бикът на покрива“ със завладяваща атмосфера на бразилския карнавал. Френският композитор Дариус Мийо написва тази творба за един от бъдещите филми на Чарли Чаплин. В основата ѝ са заложени бразилските танци и португалското фадо. Мийо е очарован от Бразилия, където прекарва няколко години, работейки във Френското посолство. Благодарение на него Париж узнава за самба, а европейската музика се обогатява с нови ритми.

В концерта ще прозвучат два шедьовъра на Джордж Гершуин. Кубинската увертюра е калейдоскоп от музикални впечатления на слънчевата и темпераментна Хавана, където Гершуин пътува на почивка през 1932 г. Рапсодия в синьо – най-известната му творба, създадена почти случайно и в екстремно кратък срок. Тя предизвиква сензация в музикалните кръгове. След премиерата ѝ нейният 25-годишен автор се събужда знаменит. Днес тя се изпълнява с еднакъв успех, и от класически и от джазови музиканти.

На 5 ноември Рапсодия в синьо ще бъде изпълнена в транскрипция за тромпет и оркестър. Солист – блестящият Мирослав Петков, първи тромпет на Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам, лауреат на редица международни конкурси (Yamaha International Trumpet Contest и ARD Musikwettbewerb, Германия; Jeju International Brass Competition, Южна Корея) и др. Той успешно съчетава интернационална солистична кариера и преподавателска дейност като професор по тромпет в Conservatorium van Amsterdam. Билети в Рекламно-информационния център на БНР, на касата в залата и онлайн в мрежата на Ивентим.

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.