Транспортният коридор Виа Карпатия ще свързва Близкия изток с Европа през Турция, обяви турският министър на транспорта

Транспортният коридор Виа Карпатия ще свързва Близкия изток с Европа през Турция, обяви турският министър на транспорта

Международният транспортен коридор Виа Карпатия (Via Carpatia), който ще преминава през територията на седем държави, ще свърже търговските маршрути на Близкия изток с Европа през Турция. Това съобщи турският министър на транспорта и инфраструктурата Абдулкадир Уралоглу, цитиран от държавната телевизия ТРТ-Хабер, съобщава БТА.

Проектът Виа Карпатия се пресича с проектите за Близкия коридор (Транскаспийски международен транспортен маршрут) и с Пътя на развитието (който ще свърже Персийския залив с Европа). Благодарение на тази магистрала търговските пътища в Близкия изток ще бъдат свързани с Европа през Турция. Готови сме да се включим в този проект и да окажем всякакво сътрудничество за неговото изпълнение, посочи вчера Уралоглу.

Той уточни, че магистралата „Виа Карпатия“ се планира да бъде изградена в рамките на инициативата „Три морета“. Пътят ще започне от литовското пристанище Клайпеда и ще се простира до Солун, както и до Истанбул, преминавайки през Полша, Словакия, Унгария, Румъния, България.

Уралоглу подчерта, че този проект ще бъде изключително важен в икономически план за Турция, като се има предвид конкурентоспособността и качеството на продукцията на турските компании на световния пазар.

Обща дължина на коридорите ще бъде 712 км, посочи турският министър на транспорта.

В момента се полагат 280 километра, а за останалите участъци от транспортното трасе са обявени или се подготвят тръжни процедури. Първоначално бе планирано магистралата да бъде завършена до 2025 г., но работата изостава от графика, добави Уралоглу.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.