Театър АЗАРЯН показва две от най-новите постановки от репертоара на Драматичен театър Ловеч – „Духът на Гогол” и „Мяра за мяра”

Театър АЗАРЯН показва две от най-новите постановки от репертоара на Драматичен театър Ловеч

Драматичен театър Ловеч ще представи, през ноември, за първи път пред софийска публика две от най-новите постановки в репертоара си – „Духът на Гогол” с режисьор Биляна Петрова и Шекспировата пиеса „Мяра за мяра”, под режисурата на Крис Шарков. „Столицата предлага голяма трибуна, от която можем да заявим какво ни вълнува в тези особени времена. И двете представления ще провокират зрителите да отправят поглед към себе си”, казва директорът на Драматичен театър Ловеч Биляна Петрова.

По един ретроспективен и динамичен начин драматургията разкрива историята за живота на големия руски и украински писател Николай Гогол. Чрез отварянето на времеви портали, зрителите пътуват през мислите и преживяванията на главния герой, подплатени от разказите на неговите родители и роднини. Също така, една от основните действащи нишки в спектакъла, е гласът на самия Гогол, който засилва въздействието на образа му. С тази важна роля, макар и зад кулиси, се заема участникът от шестия сезон на музикалното предаване „Гласът на България” Тино, станал известен със специфичния си плътен глас. Спектакълът е изграден както върху текстове на самия Гогол, така и стъпва върху реални факти от писма и документални разкази за живота и смъртта му.

„В един момент за мен стана важно да изследваме гения като човешко същество, а не да се дивим на палитрата му от образи. Започнахме да се ровим за факти от живота на Гогол, само и само да достигнем до тази така интересна мистериозна битка с дявола и призива към божественото. Монолитен образ на дявола в историята на литературата изкристализира за първи път именно при Гогол, който го описва подробно в човешки образ и нарича Басаврюк – от бяс и човек в едно“ обяснява Петрова за постановката. В ролята на студента, който издирва духа на писателя, зрителите ще видят Дамян Тенев, а през цялата история ще му партнират актьорите Георги Грозев, Петко Венелинов, Ива Кирова, Боряна Бабанова, Павел Емилов. Автор на музиката е Гьорги Георгиев – Антика, артист от Македония, хореографията е дело на Стефания Георгиева, а сценичният бой – на Евгени Енчев. Другото представление, с което Драматичен театър Ловеч ще гостува на Театър Азарян, е Шекспировата пиеса „Мяра за мяра”. Режисурата на Крис Шарков предлага съвременна интерпретация на Шекспир, придържайки се към класическата Шекспирова история. „Мяра за мяра“ е определяна и като трагикомедия, и като част от така наречените „проблемни“ негови пиеси, които разискват заплетени казуси, и са близки до съвременни жанрове като съдебния трилър. Спектакълът обръща погледа към вечните дилеми между лицемерието и справедливостта, престъплението и възмездието, и насочва вниманието на зрителите към съществуващите морални ценности.

„Мяра за мяра“ е интригуваща история за перформативността на властта, за наблюдението и за емоционалната манипулация. „Мяра за мяра“ изпитва и изследва границите на човешкото, преоткрива мястото на прошката, милостта и любовта в един проблемен и разпуснат свят”, споделя Крис Шарков.Преводът на пиесата е дело на Валери Петров, а сценографията и костюмите – на Кирил Наумов. Консултант по Шекспировата реч е Сава Драгунчев, музиката е на китариста и композитор Георги Георгиев от група „Остава“, хореографията на Илона Маринова, плакатът на Изабела Манолова. В ролята на Княза ще видите Явор Бахаров, в тази на Анджело – Павел Емилов, на Изабела – Боряна Бабанова, на Клавдио – Любомир Ковачев, на Лучио – Георги Грозев, на Мариана – Ива Кирова, на Ескала – Силвия Чобанова, на Тъмничарят – Явор Костов – Яша и на Мадам Свръхврът – Марина Георгиева.

Билети за „Духът на Гогол” /18 ноември/ и „Мяра за мяра“ /19 ноември/ можете да закупите от касите на Билетния център – НДК и онлайн на www.tickets.ndk.bg.

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.