Талантливото мецосопрано Йоана Кадийска с дебют в “Кармен”

Талантливото мецосопрано Йоана Кадийска с дебют в Кармен

На 24 ноември, петък, от 19 часа на сцената на Държавна опера – Бургас, под палката на гост-диригента – маестро Сунай Муратов, на публиката ще се предостави възможността да съпреживее отново вечната история за внезапно пламнала страст, отблъскване, емоционална реабилитация, сблъсък на два свята, които неудържимо се привличат, а опустошителните чувства ги унищожават – с операта “Кармен”  от Жорж Бизе. С емблематичната опера от Бизе бе закрито тазгодишното издание на “Опера на светилището”, под палката на Григор Паликаров, като билетите бяха свършили дни преди спектакъла. А Сунай Муратов дирижира двете заглавия от фестивала на тракийското светилище Бегликташ през 2022 г. – “Мадам Бътерфлай” и “Бал с маски”.  

На 24 ноември бургаската публика ще има възможността да стане съпричастна на дебюта на талантливото мецосопрано Йоана Кадийска в ролята на Кармен, в сценично партньорство с тенора Даниел Дамянов, солист на Софийската опера и балет и Бургаската опера, който ще влезе в ролята на Дон Хосе – разкъсван от вътрешни противоречия, лутащ се между помитащата страст към Кармен и повелите на традициите.

Йоана Кадийска, която е олицетворение на Кармен – като визия и темперамент, ще пресъздаде образа, който е изумително съчетание на страст към житейските радости и неустоим порив към вътрешна свобода, която за нея е над любов, привързаност, дори над инстинкта за живот. В края на м. октомври т. год. бургаската публика имаше удоволствието да я гледа и слуша в изключително вълнуващия спектакъл на “Мадам Бътерфлай” от Джакомо Пучини, в който изпълни ролята на Сузуки. През летния сезон Носителката на първа награда от Първия национален конкурс за млади оперни певци с международно участие “Стоян Попов” 2022 Йоана Кадийска бе в ролята на Фенена във внушителното представление под звездите на Странджа във втората фестивална вечер на “Опера на светилището” в Бегликташ – в операта “Набуко” от Джузепе Верди.

Очаква се Даниел Дамянов да се впише блестящо в емоционалната дъга, породена от сценичното взаимодействие с Йоана Кадийска, която ще представи целия спектър от същността на най‐прочутата циганка в света на изкуството – Карменсита. Именитият баритон Марян Йованоски, солист на Бургаската опера и Националната опера на Северна Македония, ще бъде матадорът Ескамилио,  който печели чувствата на Кармен и тласка Дон Хосе към черна ревност с трагична развръзка. Марян Йованоски бе безапелационен в ролята на спектакъла на “Кармен” на сцената на Бегликташ през м. август т. год. Чудесното сопрано, с лирико-драматични оттенъци на тембъра – Нона Кръстникова, ще се превъплъти в образа на нежната всеотдайна девойка Микаела – тя изгради запомнящ се образ на Микаела по време на спектакъла на “Кармен” през м. март 2022 г., на сцената на Бургаската опера.

Билети за “Кармен”- на касата на Операта, каса “Часовника”, както и в мрежите на Grabo.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.