Световната сензация сред контратенорите Якуб Орлински с концерт в София

Световната сензация сред контратенорите Якуб Орлински с концерт в София
Полският артист с две номинации за “Грами” ще представи рецитала “Красота и думи” пред българската публика на 13 февруари в зала “България” по покана на Соня Йончева и продуцентската ѝ компания SY11 Events
Един от най-харесваните и модерни световни артисти в класическата музика Якуб Юзеф Орлински ще изнесе концерт в София на 13 февруари – в навечерието на Деня на влюбените. 33-годишният поляк притежава най-високия и рядко срещан мъжки певчески глас – контратеноровият, който в съчетание с неговата невероятна харизма и безспорен талант, му отреждат водещо място сред оперните звезди, печелейки му хиляди международни почитатели. Въпреки младата си възраст, той вече има 6 записани албума.
Списъкът му с награди също е завиден, а само преди броени месеци, през юни 2023 г., спечели отличието “Певец на годината” с предпоследния свой албум Farewells на едни от най-авторитетните награди за класическа музика Opus Klassic. Точно този диск е записан под акомпанимента на друг поляк и близък приятел на Орлински – пианиста Михал Биел. Той също пристига за концерта “Красота и думи” в София, а двамата ще изпълнят някои от композициите, включени във Farewells.
Орлински вече има и две номинации за “Грами” – през 2021-а в категорията “Най-добър оперен запис” за изпълнението му в “Агрипина” от Хендел заедно с международния оркестър Il Pomo d’Oro, където концертмайстор е българската цигуларка Зефира Вълова. Година по-късно той отново получава “Грами” номинация в същата категория, но за изпълнението му в продукцията “Евридика” (композитор Matthew Aucoin) на “Метрополитън опера” в Ню Йорк.
Орлински и Биел са подготвили изключително разнообразна програма за родната публика, която включва както песни на съвременни полски композитории, така и утвърдени барокови композиции на майсторите в жанра Хенри Пърсел и Георг Фридрих Хендел.
Рециталът “Красота и думи” е четвъртият поред концерт от първия сезон на цикъла “Съкровени гласове”, реализиран от оперната прима Соня Йончева и нейната продуцентска компания SY11 Events.
За акомпанимента по време на рецитала си в София, Якуб Орлински е поканил неговия сънародник – пианиста Михал Биел. Двамата концертират заедно от години, а Биел е добре познат артист на международната сцена, печелил е редица награди и конкурси и също като Орлински е завършил The Juilliard School, където преподава и до днес.
Животът на полския контратенор извън сцената е на по-малко динамичен и интересен откъм занимания. Орлински е запален брейк танцьор от тийнейджър и е печелил няколко международни денс състезания, освен това се изявява като модел, рекламно лице е на редица световни брандове и често краси кориците на водещи модни списания като Vogue и Еlle. Запазена марка за него е да изпълнява брейк движения по време на концертите си, за да разчупи стереотипите в общоприетото и по-статично представяне на класическата музика, както самият той допълва.
Концертът “Красота и думи” на 13 февруари в зала “България” е с начален час 19:30 и се осъществява в партньорство с Полски институт в София.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.