Стартира третото издание на конкурса “Български архитектурни награди”

Стартира третото издание на конкурса “Български архитектурни награди”

Церемонията по награждаването ще се състои на 30 септември в рамките на международния архитектурен форум Share. Стартира третото издание на конкурса “Български архитектурни награди”, организиран от Камарата на архитектите в България (КАБ). Конкурсът си поставя задачата да популяризира най-стойностните архитектурни проекти, реализирани от български архитекти в страната и чужбина.

Целта е да бъдат отличени проекти с оригинална концепция, естетика, иновации и устойчивост, които се вписват хармонично в средата, подобряват качеството на живот и допринасят за оформянето на съвременната визия на градовете. За първи път тази година ще бъде присъдена награда в нова категория – „Сгради – паметници на културата“. Идеята е да бъдат отличени качествени архитектурни проекти за регенерация на старинни сгради, които придават допълнителна стойност на ценните обекти и им помагат да се интегрират в съвременната градска среда.

Церемонията по награждаването ще се състои на 30 септември в Националния дворец на културата. Събитието ще се проведе в рамките на Международната архитектурна конференция SHARE Sofia 2021. Форумът събира на едно място известни български и чуждестранни архитекти в професионална дискусия за бъдещето на архитектурата и градовете. В конкурса “Български архитектурни награди” могат да участват проекти, които са реализирани в периода от началото на 2019 до септември 2021 г. (конкурсът не се проведе през 2020 поради пандемията).

Това могат да бъдат нови сгради без ограничение в площта, обема и функцията; реконструкции; модернизации и адаптации на стари сгради; интериори; градски пространства. Допуска се участието на проекти, които не са напълно завършени, но се намират в довършителен етап на строителството, непосредствено преди въвеждане в експлоатация. Всеки участник в конкурса може да подава неограничен брой проекти.

По информация от Камара на архитектите в България.

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.