„Стабат Матер“ от Шуберт ще звучи за пръв път в България

„Стабат Матер“ от Шуберт ще звучи за пръв път в България

„Стабат Матер“ от Франц Шуберт ще прозвучи за пръв път в България на 26 април. В навечерието на Великден Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР ще изпълнят забележителното произведение в зала „България“ под палката на маестро Георги Димитров.

Шуберт пише своята „Стабат Матер“ едва 19-годишен, но създава неповторима музика с изключителна дълбочина. Текстът е на Фридрих Клопщок, парафраза на немски на класическия латински текст и поставя в центъра на съзерцанието Иисус Христос, а не Богородица. Творбата е красиво въведение в хорово-симфоничната музика на Шуберт и разгръща в хоровите партии цялата дълбочина на възкресното послание. Солисти ще са даровити млади певци: сопраното Стефани Кръстева, тенорът Михаил Михайлов и басът Виктор Кръстанов.

В програмата ще прозвучи и прочутото Адажио в сол минор за струнни и орган на Томазо Албинони. Това толкова обичано от публиката произведение не е точно и не е само на италианския бароков композитор. След смъртта на Албинони архивите му се съхраняват в държавната библиотека в Дрезден и голяма част от тях са унищожена при бомбардировките през 1945 г. Срез развалините италианският музиколог и биограф Ремо Джазото открива неизвестен фрагмент от творчеството на Албинони: едва шест такта на две тематични идеи и басова партия. От тях през 1958 Джазото възкресява – или пък създава – пленителното Адажио. Въпросът кой е авторът му остава, но публиката обича и съпреживява красивата музика.

В концертната вечер ще прозвучи и Първият концерт за пиано и оркестър от Йохан Себастиан Бах. От 1729 г. Бах оглавява Студентското музикално дружество (Collegium musicum) към Лайпцигския университет и участва в неговите концерти като диригент и солист. Именно за тези събития той създава редица концерти, най-популярен от които в съвременния клавирен репертоар е изключително красивият Първи концерт за пиано и оркестър в ре минор. С Радиосимфониците на 26 април ще го изпълни Веско Стамболов.

Стамболов е един от най-утвърдените  интерпретатори на Баховото творчество. С Бахови рецитали той концертира у нас и в чужбина и за пръв път в България представи интегрално изпълнение на осемте концерта на Бах за соло клавир и оркестър, както и концертите за два, три и четири клавира. Германската звукозаписна компания Metarecords издаде два компактдиска на Веско Стамболов с интеграл на соловите клавирни концерти на Бах със струнен квартет, а първият му Бахов  албум беше отличен за „Диск на месеца“ за май и юни 2004 от специализираното издание за клавирно изкуство Pianonews.

 

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. „Драган Цанков“ №4) и в мрежата на Ивентим.

Вход свободен за ученици от музикалните училища и студенти от НМА „Проф. Панчо Владигеров“, специалност „Музика“ в СУ „Св. Климент Охридски“, Департамент „Музика“ в НБУ и АМТИИ Пловдив срещу ученическа или студентска карта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.