Софийската филхармония подава ръка на Детския симфоничен оркестър – Сливен

Софийската филхармония подава ръка на Детския симфоничен оркестър - Сливен

Софийската филхармония подава ръка на децата от Детския симфоничен оркестър – Сливен и Ви кани да споделите с нас емоцията от един много специален концерт за нас. На 4 юли от 18.00 часа децата от оркестъра застават на сцената на най-престижната зала в България рамо до рамо с музиканти от националния оркестър. Детският оркестър е създаден на цигуларя Георги Калайджиев, бивш концертмайстор на камерния ансамбъл „Софийски солисти”. Неговият проект “Музиката вместо улицата” започва преди десетина години с обучението по класически музикални инструменти – цигулка, пиано, виола и китара – на ромски деца от квартал “Надежда” в Сливен.

Основната цел е да отвори нови хоризонти към изкуството и творчеството за социално слабите деца от град Сливен. В момента в школата на проекта се обучават тридесет деца, на възраст от 7 до 13 години, по различни класически музикални инструменти. Освен безплатни уроци по цигулка, пиано, виола, флейта, обой, кларинет, виолончело и др., те изучават сериозно и солфеж. В програмата им са включени още засилена подготовка по български език и литература и изобразително изкуство. Няколко от възпитаниците на проекта „Музиката вместо улицата“ продължават образованието си в музикалните училища в Стара Загора и Бургас.

Обучението им се подкрепя със стипендии, предоставени от маестро Георги Калайджиев, Мария Хаушилд и техните германски партньори. Съвсем наскоро школата на проекта се поздрави и с първия си абитуриент, успешно кандидатствал в Музикалната академия. Това е младата цигуларка Цветелина Христова, завършила Националното училище за музикални и сценични изкуства „Проф. Панчо Владигеров“ в Бургас. Софийската филхармония се присъединява към усилията на децата от Сливен да усвоят класическото изкуство и застава рамо до рамо с тях, за да докаже, че музиката може да даде надежда за по-добър живот. Диригент на концерта ще бъде Славил Димитров. В програмата: Творби от Бах, Шостакович, Пиацола и други.

По материали на Софийска филхармония.

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.