След дълго мълчание Джевдет Чакъров призна за напрежение в ДПС

След дълго мълчание Джевдет Чакъров призна за напрежение в ДПС

След дълго мълчание и призиви на партийните структури съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров призна, че “като цяло в парламентарната група на ДПС има напрежение”, съобщава Медиапул

По думите му колективните органи на партията трябва да работят, защото това са принципи, които трябва да бъдат споделени.

“Да се надяваме, че няма да има разцепление, ще видим процесите, които са в ход. Трябва да надделее разумът”, коментира пред журналисти в парламента Джевдет Чакъров.

В сряда от парламентарната група на ДПС беше изключен дългогодишният депутат Рамадан Аталай. Така той стана вторият независим депутат от ДПС, след като по-рано беше изключена от парламентарната група и заместник-председателката на ДПС Айсел Руфад.

Единството и силата на ДПС трябва да бъдат запазени, но трябва да се променят принципите на управление в партията, каза Чакъров днес. Според него едноличното управление е довело до тези процеси в партията.

“Нека да видим процесите, от вчера видяхте – има натрупано напрежение, видяхте и начина, по който гласувахме. Ние споделихме позицията, която представи почетният ни председател д-р Ахмед Доган. Съображенията за това бяха, че, да, г-н Росен Желязков е една прекрасна кандидатура в интерес на истината за министър-председател, но не е нормално в една страна членка на ЕС да няма никакъв преговорен процес – да се види дали програмите съвпадат, ако не в цялост поне частично, да има ясно набелязани цели” – така Чакъров отговори на въпрос дали има разцепление в ДПС.

Относно изказването на Делян Пеевски, другия съпредседател на ДПС, Чакъров заяви, че в ДПС всички са евроатлантици.

Той припомни изказването от 1999 г. на Ахмед Доган, като председател на парламентарната група на ДПС, за отдаването на въздушното пространство на България по време на Косовската криза. Това отвори и трасира пътя на България за членство в НАТО, добави Чакъров.

“От основаването до ден днешен нашият път е ясен. ДПС винаги е подкрепяла този път и се е борила да отстоява тези ценности”, каза съпредседателят на ДПС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.