Скрити послания – хартиено изкуство

Скрити послания - хартиено изкуство

В есенната програма на СОФИЯ ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ 2021 организаторите Аматерас фондация, ще представят експозиция от дарени и наградени произвeдения на японски автори, част от Колекция Аматерас. Музеят за история на София е традиционен партньор на СХАФ и на Дните на Японската култура. Изложбата обединява тези две събития, представени в Триъгълна кула на Сердика, под патронажа на Посолството на Япония в България.

В историята на СХАФ е традиция, всяка година японска експозиция да обогатява разнообразието от теми и автори в програмата. В пространството на вълнуващата Триъгълна кула на Сердика за втори път ще се види японско съвременно изкуство.

Изложбата е селекция от произведения, които са участвали в 13-годишната поредица от японски събития в СХАФ и съвместните инициативи на Фондацията с различни японски организации. Част от произведенията са на наградени автори в раздела “Аматерас годишна изложба/конкурс за хартиено изкуство”. Изложбата СКРИТИ ПОСЛАНИЯ представя съвременни автори от различни райони на Япония в разнообразни стилове и техники. Част от авторите са членове и приятели на Асоциация NEXUS. Други автори са селектирани от куратора в допълнение на широкия спектър от идеи и авторски търсения, участвали в най-големия раздел на СХАФ – БИЕНАЛЕ ЗА ХАРТИЕНО ИЗКУСТВО СОФИЯ.

Обединяващото в селекцията е характерната за съвременното японско изкуство изчистена стилистика и брилятна прецизност. Лаконичната и чиста визия отново са доминиращи. Това са две от най-характерните качества за японските автори, което е част от дълбоката философия за съграждане и обожествяване на духа, красотата и природата. Много от произведенията съчетават елегантен, ненатрапчив символизъм, заложен във внушението за тишина и съзерцание, което тези произведения будят в зрителя.

Организаторите се стремят да покажат на българската публика произведения, които възпитават естетика и финес. Зрителите, имащи интерес към културата на Япония и нейната загадъчност, ще обогатят представата си за съвременна Япония и тенденциите в направлението Paper Art (хартиено изкуство). Характерното за част от авторите е новото интерпретиране на традиционни древни японски техники, които впечатляват със своето виртуозно изпълнение.

Изложбата допълва успешните изложби до момента на СХАФ със своите послания към публиката и новаторски произведения. Участващи автори са: Ичиро Мацуо, Мицуру Куроки, Какуко Ишии, Тору Курита, Джьонг Муун, Кенджи Сато, Ацуми Мурата, Нобуко Уеда, Кихачиро Нишиура, Мицуе Ито, Ясуко Иянага, Мики Накамура, Юко Нишимура, Уакако Ишисоне, Маюми Цукуда и редица други.

Свалете информационната брошура от този линк.

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.