Симфоничният оркестър на БНР с ярки проекти, виртуозни солисти и очаквани премиери в новия си концентен сезон

Симфоничният оркестър на БНР с ярки проекти, виртуозни солисти и очаквани премиери в новия си концентен сезон

На 1 октомври, Международния ден на музиката, Симфоничният оркестър на БНР с главен диригент Марк Кадин открива своя нов сезон в зала „България“. Ярките концептуални програми са отличителна черта в последните сезони на Радиооркестъра.

В предстоящите концерти публиката я очакват смели идеи, звездни млади имена, много нова музика и очаквани български премиери. За новия сезон и най-важните му акценти разказва Марк Кадин: „Откриването на сезона ще се случи в специален ден. 1 октомври е не само Ден на музиката, но и празникът Покров Богородичен.

От това прекрасно съвпадение е вдъхновена вълнуващата и необичайна програма на концерта. Ще прозвучат творби на Шуберт, Джон Тавенър, Георги Арнаудов и Рахманинов. Солист ще бъде блестящият руски пианист Константин Емелянов, вече любим на нашата публика, звезда на последния конкурс „Чайковски“ и артист на „Yamaha“. Не само тази, но и всяка програма в предстоящия ни сезон е нетривиална с акценти в контекста. Неочаквани паралели и на пръв поглед парадоксални връзки позволяват по друг начин да погледнеш на музикалното произведение, придавайки му нов смисъл.

Почти във всеки концерт ни очакват премиери – творби на композитори от различни части на света и от различни епохи. Сред тях са Артуро Маркес, Франк Бридж, Ориол Кружен, Кутайба Неаими, дългоочакваната Бетовенова оратория „Христос на Маслиновата планина“, световна премиера на „Танцов триптих“ от Георги Андреев. С нетърпение очакваме концертите с изключителните български музиканти Георги Димитров, Людмил Ангелов, Албена Данаилова, Диан Чобанов, Лия Петрова и много други. По традиция представяме ярки млади артисти. В този сезон с Радиооркестъра за първи път ще свирят виолончелистът Андрей Йоница, който триумфира в последните издания на конкурсите„Чайковски“ и „АRD“, победителят в диригентския конкурс „Siemens Halle“ Деляна Лазарова, най-добрият български тромпетист и първи тромпет на Концертгебау Мирослав Петков, перкусионистката Виви Василева, виолончелистът Джон Хон Нам, победител в „Allegra International Competition“.

Искам специално да отбележа концерта с участието на арабската суперзвезда Насер Шама. Екстраординарна програма и много неочакван фюжън, съчетаващ етническата арабска музика с емблематичната „Шехерезада“ от Римски-Корсаков.Българската публика ще чуе екзотичния инструмент уд – музикален символ на Изтока. Шама е изтъкнат иракски музикант, носител на престижни награди и истински гражданин на света. Той много концертира и популяризира хуманитарни инициативи, артист е на ЮНЕСКО и представител на международното движение на Червения Кръст.

Още много прекрасна музика ще прозвучи в нашите концерти, но само да говоря за тях не е интересно, затова каня всички в зала „България“!

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.