“Шейсет лета Андерсенови приказки” – изложба на Любен Зидаров

"Шейсет лета Андерсенови приказки" - изложба на Любен Зидаров

Галерия „Ракурси“ има удоволствието да представи изложба илюстрации „Шейсет лета Андерсенови приказки“ на Любен Зидаров. За художника, илюстрирал стотици литературни произведения, нерядко с едно от тях той остава свързан с „любов за цял живот“. За Любен Зидаров това се оказват Приказките на Ханс Кристиан Андерсен.

По думите на илюстратора, тяхната поетика, философска дълбочина и мъдрост правят така, щото читатели от всякакви възрасти – от деца до старци, да откриват там по нещо свое, оставащо завинаги съкровено. Затова и завръщането към Андерсен в различен житейски етап води до нови, невидяни преди нюанси и внушения.

Онова, което е различно за художника, е че той чете и прави своите собствени открития в Андерсеновите приказки чрез своите илюстрации към тях. И така, в продължение на шест десетилетия. Първият двутомник с черно-бели и цветни илюстрации бе отпечатан от издателство „Народна младеж“ през 1964-65 г. Техният успех и международните им награди водят до още две издания през 60те и 70те години, като всяко едно от тях представлява и развитие на тяхното пластическото тълкуване, което води до еволюираща илюстративна стилистика. Създадените в края на 80те и началото на 90те без издателска поръчка илюстрации от „Втория период“ успяват да видят бял свят чак през 2006, издадени от „Захарий Стоянов“ във връзка с 200-годишнината от рождението на Андерсен. Интересът към тях става причина през 2015 г. за покана от пекинското издателство Ever After Books за специално издание с нова селекция, предназначено за четящата на китайски език публика.

В края на миналата година издателство от „Захарий Стоянов“ направи възможна появата на андерсеновите илюстрации от „Третия период“ на Любен Зидаров. Тук разговорът между художника и писателя, в житейски момент в който те, като че ли се изравняват по възраст, достига до нов, напълно освободен от конвенционалността метод, смесващ темпера, акварел и молив с въздействието на рисунката и живописта. Шест издания, шест различни варианта на Андерсен и „шейсет лета“ помежду им.

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.