СБХ отбелязва 100 годишнината от рождението на Любен Зидаров с ретроспективна изложба

СБХ отбелязва 100 годишнината от рождението на Любен Зидаров
Съюзът на българските художници отбелязва 100 годишнината от рождението на Любен Зидаров (23.12.1923 – 3.01.2023 г.), художник със забележителна диря в българското изкуство. Посветил над седем десетилетия на изкуството на книгата, той е един от най-разпознаваемите и обичани български илюстратори. Признат за един от създателите на модерното течение в българската илюстрация от 60-те години на ХХ век, Любен Зидаров е и един от основоположниците на рисувания комикс в България и на първото у нас илюстровано списание за деца “Славейче” (1957). В богатата му творческа биография присъстват стотици класически произведения от световната и българската литература, сред които “Андерсенови приказки”, “Приказки на Шехеразада”, “Островът на съкровищата”, “Граф Монте Кристо”, “Принцът и просякът”, “Чичо Томовата колиба”, “Том Сойер”, “Хофманови приказки”, приказките на Оскар Уайлд, романи на Карл Май, Майн Рид и Жул Верн, на Пейо Яворов, Николай Райнов, Елин Пелин, Ангел Каралийчев, Асен Разцветников.
Приносът на Любен Зидаров е отличен с Голямата награда за илюстрация на СБХ на името на Борис Ангелушев (1976), Голямата награда за цялостно творчество и специален принос в областта на културата на Столична община (2014); отличието “Златен век” на Министерство на културата (2016). Неговият талант е оценен и по света – номиниран е двукратно за Международната Андерсенова награда и Мемориалната награда “Астрид Линдгрен”, носител е на сребърен и златен медал от панаирите на книгата в Лайпциг, Москва и Братислава. Той е един от художниците, включени в предстоящото издание “Сто световни илюстратори” на американския литературен и художествен критик Ленард Маркъс.
Живописец с характерен, неподражаем сатирично-поетичен авторски почерк, съчетаващ хумор и приказна естетика, художникът оставя забележително наследство в областта на кавалетната живопис, на акварела и художествения текстил. Завършил живопис в Художествена академия (1948), Любен Зидаров никога не изоставя своята “първа любов” – илюстрацията за деца и възрастни. Останал в творческа кондиция до края на живота си, той по всяка вероятност бе и най-възрастният активно работещ илюстратор в света.
Изложбата, която може да бъде видяна до 23 март в  галерия “Шипка” №6, зала 2А, включва живописни и акварелни творби, притежание на 20 художествени галерии в страната, частни сбирки и семейството на художника, книги с оригиналните илюстрации към тях, ежедневни прожекции на филма “Вълшебното огледало на Любен Зидаров”, режисьор Мария Николова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.