Състоянието на словашкия премиер след операцията е стабилно, но “много тежко”

Състоянието на словашкия премиер след операцията е стабилно, но "много тежко"

Премиерът на Словакия Роберт Фицо е в „много тежко“, но стабилно състояние, съобщи болницата в която той се лекува, след като беше прострелян вчера с пет куршума, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Покушението разкри дълбоките политически разделения в страната, отбеляза агенцията.
Словакия днес ще свика заседание на Държавния съвет за сигурност, а кабинетът също ще заседава от 11:00 ч., съобщиха от правителствената служба.
Мириам Лапуникова, директор на Университетската болница „Ф. Д. Рузвелт“ в Банска Бистрица, където е приет Фицо, каза, че премиерът е претърпял петчасова операция, извършена от два екипа за третиране на множество огнестрелни рани.
„Към този момент състоянието му е стабилизирано, но наистина е много сериозно, той ще остане в интензивното отделение“, каза тя пред репортери.
Стрелбата беше първият сериозен опит за убийство на европейски политически лидер от повече от 20 години насам и бе осъдено от международната общност, като политически анализатори и законодатели посочиха, че тя е показателна за все по-разгорещения и поляризиран политически климат на континента.
Стрелецът простреля 59-годишния Фицо по време на посещение в централния словашки град Хандлова, като първоначално премиерът беше в критично състояние, а часове по-късно беше опериран.
Словашките медии съобщават, че задържаният за стрелбата 71-годишен мъж е бивш охранител в търговски център, автор на три стихосбирки и член на Словашкото дружество на писателите. Информационното издание Aktuality.sk цитира сина му, според когото баща му е бил законен притежател на разрешително за оръжие.
Във видеоклип без дата, публикуван във „Фейсбук“, се вижда как предполагаемият нападател казва: „Не съм съгласен с политиката на правителството“.
„Ликвидираха медиите. Защо се атакува РТВС (обществената телевизия)? Защо хората… Мазак, защо е изхвърлен от поста си”, продължава той, като има предвид Ян Мазак, който беше отстранен от поста председател на държавния съдебен съвет.
Проверка на Ройтерс установи, че лицето във видеозаписа съвпада с изображенията на мъжа, арестуван след стрелбата по Фицо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.